Връчване на първите награди „АртАкция на годината – За изкуството с кауза!“

Връчване на първите награди „АртАкция на годината – За изкуството с кауза!“

Предстои да бъдат връчени първите награди „АртАкция на годината – за изкуство с кауза“. Празничната церемония ще се състои на 22 юни от 20:00 ч. в РЦСИ Топлоцентрала. Водещ на церемонията ще бъде Мариан Вълев, а за музиката ще се погрижи Свилен Ноев!

Тази награда беше учредена с цел да популяризира постиженията на артисти и общественици, чието визионерство облагородява средата, в която живеем. Наградата е реверанс към независимия дух и свободната мисъл; апел за равноправие и защита на човешкото достойнство, артикулиран със средствата на изкуството. Номинациите обхващат различни области на изкуството и културния живот. Всеки от представителите на журито е ярък професионалист, чиято обективност не подлежи на съмнение.

Качеството на постъпилите кандидатури свидетелства, че това отличие е потребно, още повече че то се появява в период на огромни предизвикателства за Европа и света, в съдбоносен за България исторически момент. Натрупалите се кризи вследствие на Covid-19 и войната срещу Украйна, съпроводени с ескалиращо политическо напрежение, изправиха страната ни пред нови изпитания, които изискват всеки българин да направи своя цивилизационен избор.

Отличените от журито проекти и творци, които влязоха в краткия списък с номинации, вече са известни. Припомняме критериите за излъчване на победителите: оригиналност и значимост на инициативата/събитието/проекта, принос за обогатяване на обществения и културния живот, художествена стойност и потенциал за развитие, ангажираност с важна кауза.

Победителите ще получат:

  • изящна статуетка,
  • грамота,
  • парична сума на стойност 1000 лв.,
  • ваучер за книги,
  • ваучер от Fashion Days,
  • акредитация за предстоящото издание на „Синелибри“,
  • безплатен достъп до събития, организирани от Artvent.

Кои са лауреатите на първото издание на награда АртАкция в категории АвангАрт, РеАкция, СмАрт, ИнтерАкция и РестАрт, ще стане ясно на предстоящата церемония по награждаване!

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *