Пиано, електроника и мултимедия от Александър Райчев – син на 20 юни

Пиано, електроника и мултимедия от Александър Райчев – син на 20 юни

На 20 юни 2022 в Камерна зала „България“ в програмата на МФ „Софийски музикални седмици“ Александър Райчев – син ще изнесе вълнуващ концерт с пиано, електроника и мултимедия по случай 100-годишнината от рождението на своя баща. Щедрата програма включва обичани творби на Александър Райчев-баща: пиеси из „Детски албум за пиано“ (1957), Шест енигми из втори свитък на „Младежки албум за пиано“ (1959), както и първо изпълнение на транскрипция за соло пиано на „Партита меланхолика“ за струнен оркестър (1995). Ще прозвучат премиерно на българска сцена и няколко опуса на Александър Райчев-син: „Между океаните“ (с мултимедия), “Pluto”, „Играта с мечтите“, “Deep Blue One” (Семпли от Александър Райчев – баща), „Монолог“ и “Carrousel”.

Александър Райчев – син се интересува от различни музикални стилове, вдъхновява се от „Металика“, Жан-Мишел Жар и Вангелис и като ученик свири на клавишни инструменти в няколко поп групи. След завършване на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София учи пиано и композиция в Музикалния университет в Тросинген, а след това – в Университета за музика и драма в Хановер. Интензивната му творческа кариера включва концертни турнета в Япония, гастроли в САЩ, Бразилия, Италия и Испания, записи за американската компания „Music Minus One”, премиерни изпълнения като солист на Софийската филхармония. Носител е на награди от международни и национални конкурси, обявен е за „Музикант на годината” от Българското национално радио през 2000 г. В творбите си търси нов стил, представящ връзката между класическата и поп музика в нова форма, връща се към музиката от XVII-XVIII век, където композиторът е и интерпретатор на собствените си произведения. Установяването му в Хамбург през 2005 г., сътрудничеството с Хамбургския планетариум и свързаното с това развитие на мултимедийни предавания с изображения и музика му помагат да постигне „художествено единение“.

В първия си авторски компактдиск “Jahreszeiten“ изгражда мост между класическата и поп музика. Вдъхновен от традицията на старите майстори, но със звуците на настоящето, той развива своеобразен „неоромантизъм“: силно емоционални клавирни звукови пейзажи, допълнени от електронни звуци. В следващия албум „Postclassicalelektro“ пиано-електронният диалог е допълнен от струнен квартет, записан съвместно с продуцента Rick J. Jordan.

Едновременно с концертните си изяви Александър Райчев-син работи и върху поръчкови композиции за театър и кино. Той е и отдаден на своите ученици музикален педагог.

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *