Изчезването на Агата Кристи оживява в заплетения роман на Нина де Грамон

Изчезването на Агата Кристи оживява в заплетения роман на Нина де Грамон

Отличен като книга на клуба на Рийз Уидърспун, „Аферата „Кристи“ е експлозивен лабиринт от загадки, който ще изкуши почитателите на true crime историите.
Една от най-обсъжданите неразгадани мистерии на XX век, която продължава да провокира въображението на поколения любители на криминалния жанр, е изчезването на неговата кралица – Агата Кристи – за 11 дни през 1926 г. 
Какво би могло да се е случило през този период, за който самата Кристи споделя, че „няма спомени“, разказва новият криминален роман на Нина де Грамон „Аферата „Кристи“, който е вече в книжарниците и на български език в превод на Анна Карабинска-Ганева (ИК „Сиела“). 
Базиран на истинската история за живота на писателката, „Аферата „Кристи“ е майсторска въртележка от фикция и реални факти, напоена с мистерия и романтика, страст, отмъщение и убийства… А превърналото се в сензация изчезване ще разплете не кой да е, а най-неочакваната героиня – любовницата на съпруга на Кристи. 
Лондон, 1925 г. В свят на бляскави събития, вечерни партита и тенис игри госпожица Нан О`Дий се придърпва опасно близко до живота на семейство Кристи. Младата жена първо се сприятелява и с двамата съпрузи, а след това малко по малко започва да развива любовни взаимоотношения с Арчи Кристи. Докато един ден той не решава да напусне преданата си съпруга, вече добилата популярност в литературните среди Агата. 
Но планът на Нан не започва в деня, в който тя се среща с Арчи и Агата. Той се простира назад в десетилетията към Ирландия от детството ѝ. Ирландия, в която Нан е влюбена до уши в момчето до себе си – преди Голямата война, Испанският грип и нечестните порядки на обществото да я отделят от него по неописуемо жесток начин. 
Решена да се превърне в следващата госпожа Кристи, Нан е готова да започне живота си с Арчи и да приеме скъпия годежен пръстен, който лежи в джоба на сакото му. Но какво я кара да направи това? Какво я кара като кукувица да открадне семейството на друга жена в заговор, подготвян с години? 
Точно тогава пристигат ужасяващи новини: Агата Кристи е изчезнала безследно. Двойно убийство изправя на нокти цяла Англия. А развръзката на тази плетеница от любовни триъгълници и потенциални убийци е достойна за някои от най-добрите романи на емблематичната писателка. 
Напоен с напрежение и психологизъм, главозамайващи обрати и силни персонажи, „Аферата „Кристи“ надниква в живота на една от най-обаятелните писателки на миналия век, но и изгражда въздействаща и реалистична панорама на годините след края на Първата световна война в Англия и Ирландия. 
Съчетавайки класическа мистерия, изпипана по най-високите критерии на жанра, заедно със социален коментар за бурните междувоенни години, романът на Нина де Грамон не разделя хората на добри и зли. Точно обратното, той рисува многопластов и сложен портрет на едно време, превърнало почти всички в жертви. 
Освежаващо умен и изобретателен, „Аферата „Кристи“ е експлозивен лабиринт от загадки, който ще изкуши почитателите на true crime историите. 

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *