Барселона – градът на архитектурните бижута

Барселона – градът на архитектурните бижута

Барселона е столица на автономната област Каталония и вторият по големина град в Испания.
Барселона е един от най-модерните градове в Европа, също е един от най-посещаваните градове не само в Европа, но в цял свят въобще.
Милиони хора ежегодно идват в Барселона, за да се запознаят с хилядолетната история, и за да се потопят в приказния свят, създаден от гениалния Антонио Гауди.
Едни от най-известните му творения са катедралата Саграда Фамилия, паркът Гюел, Каса Мила и Каса Батийо.
Една от най-впечатляващите културни и архитектурни забележителности – базиликата Саграда Фамилия е започната първоначално от Франциско де Паула Вилар, но по-късно Антонио Гауди продължава, за да завърши през 1884 подземната крипна на храма. Гауди преоформя първоначалните планове на сградата, за да придаде на Саграда фамилия уникалния и чар и революционен дизайн. Базиликата има три различни фасади, които носят три различни послания. Първата, Фасадата на раждането, е единствената, която Гауди вижда приживе. Тя е посветена на раждането на Христос и създаването на живота. Втората, Фасадата на страстите, разказва за разпъването на Христос, а третата, Фасадата на славата, проследява пътя към Бог.

Една от най-популярните атракции в Барселона е Парк Гюел. Той съдържа невероятни каменни структури, зашеметяващи плочки и очарователни сгради. Разположен на върха на хълма Кармел в северната част на града, последният голям проект от Антони Гауди за индустриалеца Еузебио Гюел. Първоначално не е бил предназначен да бъде парк, идеята е била да бъде затворен жилищен комплекс от 60 къщи в покрайнините на Барселона. Проектът обаче бил прекалено радикален за времето и поради това неуспешен. От планираните къщи били построени само две, в едната от които живял самият Гауди. През 1922 г. имотът е закупен от градския съвет на Барселона и по-късно е превърнат в обществен парк.

Каса Мила е вероятно второто най-известно произведение на Антонио Гауди. Известна е и с названието Ла Педрера – каменоломната, заради вълнообразната сива каменна фасада. Построена е в периода 1906 – 1910 г. Състои се от два свързани пететажни блока и е с обща площ 4500 кв.м. Всеки блок е построен около вътрешна градина, има свой собствен вход и общ подземен паркинг.
Каса Батийо се намира на оживения булевард Пасео де Грасия в Барселона, Испания. Тя също е дело на най-великия архитект на 20 в. Антонио Гауди. Гауди е нает от текстилния магнат Хосе Батийо да реставрира имота му и да го направи така че да прилича на морско чудовище. Батийо осъзнава, че няма по добър за тази цел, тъй като Гауди вече бил известен със своя модернистичен и екстравагантен стил.

Бизнес и технологии Пътешествия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *