Атанас Куртев с клавирен рецитал на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“

Атанас Куртев с клавирен рецитал на 53-ти МФ „Софийски музикални седмици“

Българският аристократ на пианото Атанас Куртев с клавирен рецитал на сцената на
53-ти МФ „Софийски музикални седмици“
Наричан българският аристократ на пианото, публиката очаква днес 13 юни (понеделник) от 19 ч. Атанас Куртев да изнесе забележителен клавирен рецитал в Камерна зала “България”, с програма на Александър Скрябин и Цезар Франк.
Атанас Куртев изнася концерти на престижни световни сцени в залите на Берлинската филхармония, Петербургската филхармония и Императорска капела, Московската държавна консерватория „Пьотр Илич Чайковски“, зала „Топан” в Токио, зала „Брамс” във Виена, Голяма зала „Микеланджели” в Болцано (Италия) и др. Сред соловите му изяви се откроява мащабната концертна поредица от тридесет напълно различни „монографични” едностилни рецитала в диапазона от Моцарт до Барток, както и концертният цикъл „Клавирната фантазия през вековете”, включващ фантазии за пиано от двадесет и седем композитора.
За близо пет десетилетия Куртев изнася над 900 концерта в над 20 европейски държави, Африка, Близкия и Далечния изток. Той е първият изпълнител в България на около 50 музикални творби, сред които: симфоничните поеми „Джиновете” от Цезар Франк, „Прометей” и други поеми, сонати и прелюдии от Александър Скрябин, клавирни пиеси от Рихард Вагнер, Ференц Лист, Антон Брукнер, Рихард Щраус, Албан Берг, Димитър Сагаев, Михаил Пеков и др. Има голям брой студийни записи, издадени грамофонни плочи и компактдискове.
Автор е на научни публикации в български и чуждестранни издания. По идейни проекти на Атанас Куртев в седем български града се провеждат международните конкурси за пианисти: „Chopin in memoriam” (Варна), „Шуберт” (Русе), „Шуман-Брамс” (Пловдив), „Руска музика“ (Плевен), „Класика и съвременност” (Стара Загора), „Лист-Барток” и „Скрябин-Рахманинов” (София), „Велики учители” и „Виктор Мержанов” (Кюстендил). Под негово ръководство в България са учредени три музикални дружества: „Шопен”, „Скрябин” и „Рахманинов”. Провежда активна просветителска и изследователска дейност със серия от теоретични разработки. Негови студенти в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” са заслужили над 120 награди от национални и международни конкурси, а бившите му възпитаници от над 10 националности преподават клавирно изкуство из целия свят. Канен е за участие с научни разработки в международни симпозиуми, както и за ръководител на майсторски класове в повече от 15 държави. Работи като член или председател на жури в над 30 международни клавирни конкурса, като пет от тях са в Русия („Рахманинов”, „Шопен”, „Скрябин”, „Руски сезони”, „Серебряков”).
Именитият пианист е удостояван с национални и международни държавни награди и отличия: „Кристална лира” за педагогическа и изпълнителска дейност, „Златна лира” на СМТДБ, Гран при „Золотая муза”, „Златно перо“, Златен медал на Международния съюз на музикалните дейци в Москва, Орден „Пушкин” от Президента на Русия, Кавалерски кръст към „Орден за заслуги“ от Президента на Полша, Почетен медал от Министерството на културата на Унгария, почетни медали за творчески и научни приноси: „М. В. Ломоносов”, „А. Скрябин“ и „Н. Римски-Корсаков” от руски институции, „Златен век” от Министерството на културата на България и др. Избран е за „Музикант на 2005 година“ от Българското национално радио. Почетен член е на Софийска филхармония, на Научния съвет на Мемориален музей „А. Н. Скрябин“ в Москва, на международни научни редколегии и др.

Фестивалът се провежда под патронажа на президента на Република България г-н Румен Радев
Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2022 г.
Съорганизатори на събитието са: Столична община, Министерство на културата,
Софийска филхармония, Национален дворец на културата.

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *