Успешно проведен конкурс на северняшката песен „Море песен екна…“

Успешно проведен конкурс на северняшката песен „Море песен екна…“

VII Национален фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“ събра рекорден брой участници в Севлиево.

Единодушното мнение на членовете на журито и на голяма част от участниците е, че тази година конкурсът се отличи с класа, качествени участници и безпристрастно професионално журиране.

VII Национален фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“ се проведе при голям интерес в Севлиево. Тази година в програмата взеха участие над 100 индивидуални изпълнители, певчески дуета, триа, групи, формации и народни хорове, представители на детски градини, средни училища, културни институции, читалища и пенсионерски клубове от 7 области в страната. Участниците представиха автентични и обработени песни от северняшката фолклорна област като показаха завиден талант и подготовка. Най-малките изпълнители бяха на 6 години, а най-възрастната участничка бе 95 годишната баба Цана Бочева от с. Голец, община Угърчин. От сцената прозвучаха популярни и емблематични песни от репертоара на Борис Машалов, Кайчо Каменов, Василка Дамянова, както и обработени и авторски песни на фолклорна основа.
Изпълнителите оценяваше жури в състав Цвети Радева – музиколог и популярен радио водещ, Александър Александров-Алекс – певец и музикален журналист, Милчо Георгиев – фолклорист и музикантът Веско Самуилов, който е един от инициаторите за възстановяването на конкурса. Принципът на оценяване бе да се отличат наистина добрите, подготвени и талантливи изпълнители като се вземаха предвид не само гласовите данни и правилното интониране, но и артистичното поведение на сцената, атрактивността на костюмите и цялостното представяне. Журито присъди първо, второ и трето място и дипломи за поощрение в отделните възрастови категории, както и специални награди. Голямата награда на кмета на община Севлиево д-р Иван Иванов спечели Хор и оркестър към Ансамбъл за изворен фолклор „Капанци“ към НЧ „Възраждане-1924“ гр. Попово, с художествен ръководител Юлияна Петрова. Присъдени бяха и награда на настоятелството на НЧ „Развитие-1870“, гр. Севлиево, на Сдружение „Севлиево 21 век“, Награда на вестник „Минаха години“ и на Продуцентска къща „ЕНИ филм“. Плакет за принос към организирането на конкурса бе връчен на Веско Самуилов – музикант, създател на множество авторски аранжименти и песни на фолклорна основа и на няколко групи в Севлиево и един от инициаторите за възстановяването на конкурса.
Първият Национален конкурс за северняшка песен през 2014 г. бе една от проявите, които община Севлиево организира във връзка със 100 годишнината от рождението на популярния певец и събирач на северняшки песни Борис Машалов, роден в Севлиево. Конкурсът бе обявен по инициатива на кмета на общината  д-р  Иван Иванов, в отговор на желанието на севлиевци за популяризиране и съхраняване на северняшката народна песен. Музиканти и певци от цялата страна, ежегодно се включват с любов и ентусиазъм в конкурса, което превърна форума в своеобразен песенен празник и показа необходимостта от бъдещето му  развитие.

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *