50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ Dolce Gusto

50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ Dolce Gusto

Услугата за рециклиране на кафе капсули е налична в пет магазина на ритейлъра в
гр. София

Над 50 000 кафе капсули за рециклиране предадоха клиентите на Kaufland и NESCAFÉ® Dolce Gusto® в магазините на ритейлъра. Иновативната услуга за оползотворяване е налична в пет локации на веригата в гр. София – в хипермаркетите на Kaufland в кв. Бъкстон, кв. Младост 4, кв. Горубляне, кв. Малинова долина и кв. Крива река.

От старта на партньорството си с Kaufland през ноември 2023 г. досега, благодарение на потребителите на кафе капсулите NESCAFÉ® Dolce Gusto®, са рециклирани над 150 кг пластмаса от петте магазина на ритейлъра, в които услугата е достъпна. Това се дължи и на опростения процес, който прави рециклирането на капсули лесно и достъпно. Важно е потребителите да оставят използваната капсула да се охлади и да изцедят излишната течност. След като съберат поне 30 отцедени капсули, могат да ги поставят в обикновена торбичка, която също ще бъде рециклирана, и да ги оставят в контейнера за използвани кафе капсули на определените за това места.

„Още от началото си през юни 2022 г., услугата постоянно се развива, като всяка година събираме и рециклираме все по-голямо количество капсули. Не спираме да търсим възможности за разгръщането ѝ и сме много щастливи, че именно Kaufland България се включват като наши партньори.“ – каза Милен Алтънков, мениджър Бизнес развитие на NESCAFÉ® Dolce Gusto®.

След оставянeнето им в магазина, капсулите се събират и се извозват до специално предприятие, където се сортират и обработват със сепарираща техника, за да се отдели отпадъчното кафе или други биологични отпадъци от пластмасата и алуминия. Отпадъчното кафе се пречиства и се оползотворява като биогориво.

„Големият интерес към рециклирането на кафе капсули е поредното доказателство, че нашите клиенти са с модерно и екологично съзнание. Щастливи сме, че имаме шанса да им предоставяме разнообразни възможности, с които заедно да можем да осигуряваме едно по-добро и по-чисто бъдеще за планетата ни. “ – коментира Кремена Георгиева, мeниджъp „Kopпopaтивни комyникации и социална отговорност“ в Kaufland България.

Kaufland има дългосрочен ангажимент към намаляване на пластмасата и увеличаване на рециклирането. Като част от групата Schwarz, ритейлърът следва стратегията REset Plastic, като се ангажира да използва 30% по-малко пластмаса в опаковките на своите собствени марки продукти до 2025 г. и 35% по-малко до 2027 г. (в сравнение с базовата 2017 г.) Компанията ежегодно предприема навременни действия, с които да развива стратегията. През март 2023 г. Kaufland пусна пилотния проект с автомати за обратно приемане на опаковки в избрани обекти на веригата си. Само от края на март до началото на октомври 2023 г. ритейлърът е събрал близо 4,5 млн. пластмасови бутилки и алуминиеви кенове.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *