27-и София Филм Фест: Кшищоф Зануси, „Идеалното число“

27-и София Филм Фест: Кшищоф Зануси, „Идеалното число“

Кшищоф Зануси –
Развитието на човека се подпомага
от опита на всички предишни поколения

„Идеалното число“ ни представя въпроса за теодицеята, облогът на Паскал и още други философски идеи, но на мен лично ми се струва, че с този филм се занимавате повече с пресечната точка между науката и религията, отколкото с тяхното противопоставяне.

Този сблъсък е бил представян многократно. И разбира се, религията също подлежи на еволюция, тя не е нещо статично; освен това има много религии, и макар да се различават и формата им да е ограничаваща, все пак тя е някакъв тип конструкция, която ни помага да схванем нещо, което е иначе доста трудно за схващане. Затова се интересувам от религията, но от всички тях; аз самият принадлежа към тази, която смятам за най-добра. Иначе бих изповядвал друга, това си е въпрос на избор. Също така смятам, че религията я очаква светло бъдеще така, както и науката. И че се доближаваме до някои революционни промени, касаещи човешкия род. Може да не сме убедени, че хората като вид ще оцелеят, но може и нещо ново да се появи. Съжалявам, че е така, защото харесвам хората и аз самият съм човек, но един ден може и да разберем, че сме като динозаврите, изчезнал вид…

Не смятате ли, че се променя само дефиницията за това, какво е човек, а не самата човешка същност?

Е, все пак си служим с определения, за да опишем даден феномен. Но ако говорим за самата същност – не, не смятам, че нещо се е променило, но наистина изгубваме дадени елементи, които еволюционно сме наследили и на които сме разчитали досега; именно те са ни довели до това, което сме сега. Онова, което подпомага развитието на човека, е фактът, че акумулираме опита на всички предишни поколения. И че правим нови грешки, осланяйки се на грешките на предците си.

В новия Ви филм има много истории, втъкани в главната сюжетна линия, и всяка от тяхе третирана по визуално различен начин…

Да, това беше мой естетически избор. Може би сте забелязали, че съм настоятелен в старанието си главният сюжет да бъде съставен от непрекъснати епизоди, без монтаж вътре в тях. Но когато става дума за чужда история, за цитат – исках да бъде напълно различно, да има съвсем друга текстура. Честно казано, всяка една от тях би могла да се превърне в отделен филм, и може би някой ден ще го направя поне с една. Всичките истории са до някаква степен проблематични, а и съм ги събирал от истински разкази, от живия живот.

Мистерията играе важна роля тук, но не в традиционния смисъл. Интересно ми е да разбера как тази идея за мистериозното, лежащо отвъд полето на човешкото знание, може да се пренесе в полето на киното.

Не е лесно човек да е скромен в днешно време, всички си имаме голямо его и собствена гордост. Но ако си призная собствените ограничения, имам чувството, че вече съм по-близо и до истината за нещата. Притеснявам се обаче, дали гордостта не убива творческия ни порив. Сякаш не сме достатъчно скромни, за да си признаем, че зад всяко събитие стои загадка, дори зад най-малките неща, ако ги погледнеш в перспектива, ще разбереш, че зад всички тях има още толкова много тайни.

Най-новият филм на Кшищоф Зануси „Идеалното число“ ще бъде представен от неговия автор ДНЕС – 19 март, неделя, в Дома на киното – прожекцията започва в 15:30 часа. Имате и още един шанс да видите филма – на 27 март, понеделник, в Euro Cinema, начален час 18:30 часа. Не го пропускайте!

Бизнес и технологи Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *