27-и София Филм Фест: „Витлеемска светлина“

27-и София Филм Фест: „Витлеемска светлина“

Ян СВЕРАК –
Кинаджийството е като готвенето!

Как се решихте на заглавието „Витлеемска светлина“, все пак то се споменава чак накрая на самия филм?

Ян СВЕРАК

Филмът е базиран на къси разкази, написани от баща ми. Той [Зденек Сверек, който играе и главната роля] е сценарист и е написал къси, комедийни разкази, и един от тях се казва така, „Витлеемска светлина“. Избрах да взема точно това име, защото ми хареса, хубаво е, и е някак си духовито. Тъй като самият филм касае духовни търсения и дори чудеса, реших, че би било добре да го кръстя така. После избрах четири къси разказа, един от които ми е особено любим, но знаех, че нямам достатъчно материал, за да го превърна в пълнометражен филм. Така измислих този игрови подход, филмът да бъде за писател, който живее в паралелни светове, благодарение на разказите, които съчинява.

Филмът наистина има игрив тон, стилът му е такъв, ползвате забавен каданс, дори давате на заден ход някои действия, да не говорим за изпипаната цветова палитра. Ще ни кажете ли нещо повече за тези си творчески решения?

Знаете ли, вече ми е малко скучно да правя филми, особено ако всичко е едно и също: композирай откриващ кадър, после дай един близък план; той казва нещо, тя му отговаря нещо, такива неща. Та, за да си го направя интересно, да запазя собствения си плам, аз измислям подобни занимавки. Една от тях беше например цветовата палитра. Казах си, че е добра идея да си поиграем с цветовете, защото всеки цвят има собствена честота, енергия, и се свързва по определен начин с дадена емоция. Така започнахме да градим една по-наситена (цветово) визия, от стените, през избора на мебели…

Ами кадрирането, ъглите, от които камерата снима? Наистина много ми хареса този стилизиран похват, който ни разкрива и процеса по заснемане, вместо да ни пробутва някакъв завършен, полиран до съвършенство продукт.

Да, все едно да надникнеш в стар телевизор, да видиш как работи отвътре, нали? Аз лично много харесвам работата в пост-продукция и монтажа. Кинаджийството е като готвенето!

Какво имате предвид?

Ами, като снимаш е все едно отиваш да ловиш дивите животни, слагаш ги в торбата, заедно с някакви зеленчуци, както си трябва. И така, с повечко късмет, вече имаш добри продукти. После трябва да почистиш всичко това, да го нарежеш, и да го сготвиш. И като си започнал да го готвиш, вече предвкусваш, усещаш мириса на готовата храна, това е монтажът!

Премиерната прожекция на неговия най-нов филм „Витлеемска светлина“ е на 18 март, събота, в Дома на киното, от 18:00 часа. Не пропускайте срещата със забележителния чешки режисьор и сценарист Ян Сверак, специален гост на 27-ия София Филм Фест в партньорство с Чешкия център и Посолството на Чешката република в София.

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *