Куала Лумпур – градът на светлините

Куала Лумпур – градът на светлините

Най-големият град и столица на Малайзия е Куала Лумпур. Разположен е на полуостров Малака, а в миналото многократно е разрушаван и възстановяван. Днес се нарежда сред най-модерните и бързо развиващи се градове в Азия. Куала Лумпур има градски пейзаж, изпълнен с блестящи небостъргачи и колониална архитектура. Атмосферата на града може да се почувства с всички сетива. Има исторически паметници, обковани със стомана небостъргачи, зелени и релаксиращи паркове, големи търговски центрове, интересни улични пазари и оживени нощни заведения. Градът е съхранил много следи от миналото в красиво запазената архитектура, но днес Куала Лумпур е международният град на светлините. В метрополисния район живеят около 7,2 милиона души или около 25% от населението на страната.

Най-голямата забележителност в Куала Лумпур са кулите-близнаци Петронас. Построени са през 1994 година и официално открити през 1999г. Кулите са най-високите сгради в света в периода 1998 – 2004г., докато не са изместени от Тайпе 101 в Тайван. В Кулите Петронас се намира един от най-големите молове в столицата.

Птичия парк е сред най-атрактивните места в Куала Лумпур. Това е най-големият парк със свободно летящи птици в света, пазещ над 200 чуждестранни и местни вида, както и много басейни с екзотични риби. Повечето от обитателите на Птичия парк са местни видове, но има и представители от други части на света.

Телевизионната кула е друга интересна забележителност в Куала Лумпур. Намира се близо до Кулите Петронас. Градът оттам се вижда от високо, има 360 градусова гледка.

В Куала Лумпур има няколко района, всеки със своя собствена идентичност. Интересните места за посещение са много – едно от тях е “златният триъгълник”, в който са разположени Кралският дворец, Площадът на Независимостта и ядрото на стария град. Там са забележителности като най-голямата джамия – Масджид Джамек, Централния пазар, Малката Индия, Датаран Мердека и много други.

Бизнес и технологии Пътешествия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *