Важно да се промени отношението на обществото към кръговата икономика

Важно да се промени отношението на обществото към кръговата икономика

Много е важно да се промени отношението на обществото към кръговата икономика като цяло. Това сподели министърът на околната среда и водите Юлиан Попов по време на Софийския икономически форум IV, който се организира в „София хотел Балкан“. Министърът участва в панел „Кръгова икономика, изменение на климата и управление на отпадъците“.

За много хора това е рециклиране и изгаряне на отпадъци но това не е всичко, каза той. „Не става въпрос за поведение, което ни кара да се чувстваме гузни или виновни, а да гледаме на отпадъка по няколко начина“, посочи министър Попов. По думите му, първо трябва да намалим отпадъците, да гледаме на тях като на ресурс, който може да бъде използван. Трябва сериозно да работим с националните медии, добави той.

„Трябва да работим активно и да даваме примери, като например разпръснатите из цялата страна сметища, посочи еко министърът. Като гледаме боклука, може да разберем много за човешката душа, нейната нагласа и отношение“, каза още Юлиан Попов.

Много сериозно трябва да се замислим как да открием моделите на кръговата икономика и да стимулиране въвеждането на бизнес модели, които са кръгови, каза още той.

Управлението на отпадъците е в основата на кръговата икономика, но това е само основата, каза Димитрис Контаксис, управител на Waste Management Division, Motor Oil, Гърция. Опитваме се да решим два основни проблема – недостиг на ресурси и завишаващите се цени на енергийните носители, добави той. Важно според него е да се ограничи скока на търсенето.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *