В заведениятa в България се сервират 435 000 чаши бира на ден

В заведениятa в България се сервират 435 000 чаши бира на ден

Бирата продължава да е сред най-предпочитаните напитки у нас, сочат данни на Съюза на пивоварите в България (СПБ), публикувани по повод на професионалния празник на бранша – Илинден. През 2022 г. българските пивовари са произвели 500 млн. литра бира и са продали 523 млн. литра. На ден само в ресторантите, кафенета и хотелите са се сервирали по 435 000 чаши от пенливата напитка.

През летните месеци, от май до август включително, всеки ден се произвеждат 1 732 000 литра пиво, а се продават 1 911 000. 50% от пълнолетните българи консумират бира поне веднъж седмично, а близо 70 на сто поне веднъж месечно.

По повод на професионалния си празник от СПБ отчитат над 35 милиона лева капиталови инвестиции в бранша за първото полугодие на настоящата година. Традиционно вложенията са за зелени иновации, оборудване и поддържане на най-добри практики в производството на бира.

В навечерието на своя професионален празник пивоварите получиха поредното си отличие в категорията „Успешно развитие на бизнес организация“ на годишните награди на b2b Медия.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *