Технологиите са бъдещето на модната електронна търговия

Технологиите са бъдещето на модната електронна търговия

GLAMI представя част от технологичните акценти, които ще преобладават в сектора на модната електронна търговия през 2023.

Хората винаги са търсили механично устройство, което да им служи, да им помага и да извършва вместо тях работата, която е трудна и времеемка, без да надминава по възможности човешкия интелект. Днес живеем във време, в което технологиите променят човека и човекът непрестанно променя и развива технологиите. Процесът рефлектира върху всички сфери на ежедневието, бизнеса и икономиката и категорично вече е част от средата, което ни заобикаля.

През последните няколко години технологиите ускориха и използването на електронната търговия, като допълнителното внедряване на дигитални инструменти се превърна в основа за развитието на бизнеса. Технологиите с изкуствен интелект се превърнаха в движещата сила за иновациите на електронната търговия и в сектора на модата, като дори станахме свидетели на модно ревю „Fashion X AI“ в Хонконг, което представи дизайнерски облекла, изработени от изкуствен интелект.

По пътя към по-нататъшната си технологична трансформация, модната електронна търговия през 2023 ще трябва да приоритизира върху коя област на технологията да се концентрира.

„Електронната търговия и модата се преобразяват. Първо, ние вярваме, че универсалният модел в света на онлайн търговията с мода вече е остарял и че технологията прави по икономичен и лесен начин да се създаде лична оферта за всеки уникален потребител. Второ, GLAMI популяризира модерното машинно обучение, като по този начин преодолява пропастта между изследвания и приложения, между сложни модели и лесни за използване функции“, споделя Антонин Хосковец, Ръководител на AI екипа на GLAMI.

GLAMI представя част от технологичните акценти, които ще преобладават в сектора през 2023.

Автоматизация и дигитализация на оперативни процеси

Темата за използването на автоматизация и изкуствен интелект в ежедневните оперативни процеси понякога се пренебрегва поради по-вълнуващи теми, като Metaverse или виртуалната реалност. Въпреки че това са теми, които определено заслужават да бъдат проследени с голямо внимание, въздействието на технологиите върху вътрешните оперативни процеси може да бъде още по-забележимо от бизнес гледна точка – от прогнозиране на търсенето от страна на потребителите и ценова стратегия, до операции, свързани с транспорт и доставка.

Прогнозиране на търсенето: изкуствен интелект (AI) + мнението на клиентите

Намирането на баланс между науката и човешкия допир никога не е лесно. Модната марка Finesse.us например използва AI, за да предвиди какви модели да произвежда, но анализира и мнението на клиентите.

Хиперперсонализация

Подобряването на клиентското изживяване без съмнение е друг добър пример за приложение на технологията в модната електронна търговия. Днес потребителите все повече се натоварват от наличието на твърде богат избор между модни марки. Един от начините за справяне с това е адаптирането на съдържанието и изживяването на потребителя чрез използване на данни от първа ръка и AI. Персонализираната оферта не само подобрява изживяването на клиентите, но и повишава процента на реализация, което води до по-високи продажби. За да се възползват от това, марките ще трябва да инвестират стратегически във всичките си оптимизации на данни и анализи – от събирането до внедряването им. Резултатът от внедряването на лични препоръки в платформата на GLAMI например доведе до +20% увеличение на приходите на потребител.

Какви са стъпките по пътя към хиперперсонализацията?

Събиране на данни – поверителността на данните и новите разпоредби поставят дилемата как да събираме данни отговорно. Ключът е да се събират данните по надежден начин и да се предлага нещо в замяна.
Анализиране на данни – след събирането и съхраняването на данни с уникални идентификатори, усъвършенстваните AI модели и алгоритмите за машинно обучение трябва да продължат и да анализират и данните за поведението на клиентите.
Доставяне на резултати за клиентите – това са инструменти за предоставяне на персонализация на всеки клиент и създаване на преживявания, които стимулират ангажираността на клиентите и в крайна сметка – лоялността им.
Увеличаване на събирането на данни от първа ръка

Подходът на GLAMI беше да стартира специална викторина, чрез която посетители да могат да избират любимите си марки, размери и други модни предпочитания. В резултат на това, всеки клиент може да види селекция от продукти по свой вкус сред стотици електронни магазини. Тестът помага на купувачите да се ориентират в огромното море от оферти и да открият нови марки, увеличавайки присъствието на малки и големи модни електронни магазини в GLAMI.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *