Ще бъде ли 2023 година на несигурностите? Последно проучване на GLAMI

Ще бъде ли 2023 година на несигурностите? Последно проучване на GLAMI

Ще бъде ли 2023 година на несигурностите? Последното проучване на GLAMI показва, че 58% от българските електронни магазини смятат, че условията за онлайн пазаруване ще се подобрят.

За последните няколко години, всяка една индустрия в световен мащаб се изправи пред множество трудности. През изминалата година станахме свидетели на забележителен ръст на инфлацията в световен мащаб. До края на 2022 година тя достигна рекордните 16,9% за територията на България.

За онлайн търговията обаче 2021 и 2022 година белязаха началото на една нова, по-добра ера за модната индустрия. Какво обаче предстои да се случи занапред и каква се очаква да бъде следващата година? Последното проучване на GLAMI разкрива интересни факти и възгледи за представителите на онлайн пазарите в България.

Какво предстои за модната електронна търговия през 2023?

Според данни от проучването на GLAMI, 58% от любителите на модата и онлайн магазините са оптимистични за развитието на индустрията през следващата година и смятат, че ще забележим значително развитие на сферата. От друга страна, 33% не са толкова убедени в положителния резултат, който предстои. Любопитен факт е, че продажбите в сферата на нелуксозни стоки се очаква да бъде най-значителен – предвижда се скок от -4% до +1 за 2023 година според Business of Fashion & McKinsey.

Ще се отрази ли инфлацията в цените на модните артикули?

Резултати от анкетата на GLAMI разкриват, че 50% от модните онлайн платформи планират да увеличат цените си през 2023 година. Интересен факт е, че 42% ще запазят цените на модните си находки такива, каквито са били досега, а само 8% ще ги намалят.

Безспорен факт за всички ни е това, че дрехите и обувките не са продукти от първа необходимост. До същото заключение са стигнали и представителите на модните онлайн магазини, които въпреки намерението си да повишат цените на продуктите си, не смятат да го правят драстично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *