Самостоятелна изложба на Йохана Траянова. „ПОТАПЯНЕ: ТЯ“

Самостоятелна изложба на Йохана Траянова. „ПОТАПЯНЕ: ТЯ“

На 5 март в културно пространство „Бобина“ се открива самостоятелна изложба на Йохана Траянова. „ПОТАПЯНЕ : ТЯ“ е визуално изследване на женствеността. Чрез фотографски мозайки от близки планове и детайли на ботанически форми авторката приканва към размисъл за многоликостта на женските състояния и същност.

Всяка мозайка от 20 детайла представлява абстрактен портрет на подбран от фотографката ботанически цвят. Вглеждайки се в деликатните контури и нюанси, Траянова се стреми към интимна перспектива, която да разкрива сложните връзки между явни и дискретни прояви на женствеността и женския опит. Фотографираните гънки, пластове и потайности, в различни ракурси и понякога дръзка аналогова обработка, предлагат палитра от усещания – между покоя и движението, близостта и дистанцията, нежността и жестокостта. Множество частици или фасети на женската идентичност, които се разпиляват и се събират отново и отново.

Медиумът на моментния филм е предпочетен поради свойството му да се видоизменя след експониране и възможността с емулсията му да се “играе”. Разнообразните екпсерименти, на които Йохана Траянова подлага своите полароиди, допълнително усложняват дешифрирането на мозайките и многократно разширяват полето за интерпретация от страна на зрителя. За преживяването допринася звуковата картина, композирана за проекта от Деян Цвятков.

„ПОТАПЯНЕ : ТЯ“ е плод на съвместната работа на Йохана Траянова и кураторите от общността Тhe Artist at Play. Изложбата е организирана от Културно пространство Бобина, Сдружение “А.Р.К.И.” и Two Little Boats с подкрепата на винарна Arrogant Wolf.

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *