Победители в конкурса „Най-добра българска фирма на годината“

Победители в конкурса „Най-добра българска фирма на годината“

За 11-та поредна година престижният конкурс „Най-добра българска фирма на годината“ отличи компаниите с печеливш бизнес модел, с устойчив растеж и конкурентоспособност на нашия и международния пазар.
Организатор на надпреварата е Fibank (Първа инвестиционна банка), която вече 30 години подкрепя бизнеса у нас. Специалната церемония по награждаването се проведе на 24 октомври вечерта. Акцент в конкурса този път бе потенциалът на фирмите да се развиват в предизвикателната среда с висока инфлация и при забавяща се международна икономика.
Първа награда в категорията „Средна и голяма фирма“ спечели ПИМК ООД – най-голямата транспортна фирма в България и в топ 10 в Европа.
Втори се класираха Дерони ООД, лидер в производството на консервирани храни, оперираща в повече от 31 страни по света.
„Агрия“ АД зае третото място – дружеството е единственият български производител на препарати за растителна защита с традиции от 1932 г.

Отличието за най-добра „Микро и малка фирма“ отиде при „Мурра-2002“ ООД – водеща в сектора на биволовъдството. Фирмата развъжда 700 биволи порода „Българска Мурра“ и обработва земеделска земя в ямболското село Лозенец.
Втората позиция в категорията бе отредено на Линк ООД – една от първите фирми на българския пазар, предлагащи алуминиеви дограми, която днес има голяма собствена база и изнася за цяла Европа.
Трети в надпреварата са „Бомакс“ ООД, които произвеждат една от най-старите и уникални български напитки – боза, изнасяйки също в цяла Европа.

ТЕД БЕД ЕАД спечели авторитетната Награда на публиката, която се определя с онлайн гласуване. ТЕД е най-големият български производител на матраци, а фабриката му е на площ от 53 000 кв.м., което я прави едно от най-модерните и големи предприятия в Европа. Продава продуктите си в 37 държави на 5 континента.

Призът за женско предприемачество, който Fibank традиционно връчва, за да насърчи и стимулира жените, развиващи собствен бизнес, получи г-жа Нуртен Еминчауш, собственик на фирма Харан ЕООД, която търгува с диворастящи гъби.

Журито отличи също така и още две бизнес дами – г-жа Десислава Китова, която е земеделски производител от Перник („АДМ Агро“ ООД) и г-жа Людмила Зафирова, чиято фирма “Интер Бизнес 91” ЕООД доставя медицинска апаратура, реактиви и консумативи, както и високотехнологично оборудване за телемедицина. Трите бизнес-дами получиха пълна стипендия за Менторската програма, която е част от инициативата Smart Lady на Fibank в подкрепа на жените предприемачи.

Членове на журито за конкурса са водещи имена от бизнеса и медиите у нас: Чавдар Златев – Изпълнителен директор и Член на УС на Първа инвестиционна банка, финансистът Емил Хърсев, социологът Кънчо Стойчев – Председател на Съюз „Произведено в България“, собственикът и управител на „Медийна група България“ Венелина Гочева.
Интересът към надпреварата е трайно висок – в последното издание се включиха над 300 фирми. Участниците са от всички части на България и от различни браншове.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *