Пловдивската и Гданската музикални академии с договор за сътрудничество

Пловдивската и Гданската музикални академии с договор за сътрудничество

Пловдивската и Гданската музикални академии сключиха дългоочакван договор за сътрудничество.

„Ние сме тук с проф. Новак, за да възкресим едно горещо приятелство, което датира още от 70-те години на миналия век. То всъщност не е прекъсвало, благодарение на контактите по програма Еразъм. Днешният договор ни прави още по-силни във възможностите за общ обмен и проекти“. С тези думи ректорът проф. д-р Ришард Минкиевич сложи вчера, 13 юни, подписа си върху споразумение за сътрудничество между ръководената от него Музикална академия „Станислав Монюшко”- Гданск и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/.

От своя страна ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак припомни, че от няколко години се стремят този договор да стане факт. Подписването му стана възможно по време на проведеното работно посещение от 12 до 14 юни в Бургас с представители на местните власти, висшите училища и бизнес организации от полската Поморска област.

Проф. Новак е признателна за организирания форум на Община Бургас и Поморското войводство в лицето на кмета на черноморския град Димитър Николов и зам.-кмета на Гданск Моника Хабиор, на посланика на България в Полша Н. Пр. Маргарита Ганева, на Йордан Драганчев – от българската Служба по търговско-икономическите въпроси във Варшава. „Благодаря с цялото си сърце на двигателя на нашето сътрудничество, на вдъхновителя на прекрасните ни взаимоотношения – почетния консул на България в Полша г-н Ян Стравински. За нас днес е празник“, подчерта в речта си при подписването на договора проф. Новак.

Освен споразумението за сътрудничество между АМТИИ и МА „Станислав Монюшко” вчера бе сключен Меморандум за разбирателство между Бургас и Гданск. Договори за партньорство подписаха и Бургаският университет „Проф. д-р Асен Златаров“ с Медицинския университет в Гданск, Тракийския университет в Стара Загора с Гданския университет, Национална спортна академия – София със Спортната академия в Гданск.

Полската делегация бе водена от маршала на Поморска област – второ ниво на самоуправление, Лешек Бонна, който подписа споразумение за сътрудничество с Асоциацията на българските черноморски общини.

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *