„НОВО ПОКОЛЕНИЕ” на Русенска филхармония в София 24 юни

„НОВО ПОКОЛЕНИЕ” на Русенска филхармония в София 24 юни

„НОВО ПОКОЛЕНИЕ”

Русенска филхармония с уникален концерт пред софийска публика

Произведения само на любими български композитори от последна генерация творци, събрани на една сцена в София на 24 юни и Русе на 27 юни

„Ново поколение“ е специален концерт посветен на млади, но доказали се вече наши композитори от последната генерация на българското композиторско творчество. Различната музика ще бъде представена от Русенска филхармония по време на Международния фестивал „Софийски музикални седмици”.

Културното събитие от висока класа ще се състои на 24.06.22, 19.30 часа – София, Зала „България“, в рамките на МФ „Софийски музикални седмици“, като част от своеобразния цикъл „Преглед на българските оркестри” и на 27.06.22, 19.00 часа – Русе, Зала „Филхармония“.

Специалният подбор и идеен проект на програмата е осъществен от Димитър Косев – Главният диригент на Държавна опера-Русе. Проектът демонстрира приемствеността в творческите среди на българската композиторска школа и нагледно показва тенденциите в търсенията на композиторите от новото поколение на България.

Програмата включва произведения на Ангел Заберски – син с произведението „Фантазия“ „Три симфонични картини“; Васил Бележков със своето произведение „Боса копа“, което е първото българско симфонично произведение със солиращ саксофонен квартет и преди 10 години донесе на своя автор втора награда от 12-тото издание на Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8.

Георги Стрезов със своята сюита по музиката на филма „Петя на моята Петя“, Минко Ламбов с откъси от балета „Буря“, Георги Андреев, на когото ще се изсвирят две части от камерна сюита „Феникс“.

Очакват ни две световни премиера на симфоничната увертюра „Ледената кралица“ от Румен Бояджиев – син и „Ръченична фантазия“ от Добромир Кисьов.

Концертмайстор на вечерта е Смиляна Лозанова, със солисти: Борислав Йоцов – кларинет, Явор Гайдов – сопран саксофон, Горан Ташев – алт саксофон, Димитър Бакърджиев – тенор саксофон и Атанас Хаджиев – баритон саксофон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *