Най-вредният продукт да получи най-високо данъчно облагане

Най-вредният продукт да получи най-високо данъчно облагане

Данъчни политики за подобряване на въздействието върху околната среда и здравето на човека представи Михаил Калапчиев, мениджър в данъчната практика на EY Bulgaria, по време на Софийския икономически форум IV, който се организира в „София хотел Балкан“.

Важно е как данъчната политика влияе върху поведение на данъкоплатците, каза той. Десет процента данък печалба се очакваше да се повиши инвестициите, но това не достатъчно, същото важи и за плоския доход, каза експертът. По думите му, по отношение на бюджета, когато купуваме продукти, ние плащаме данъци на държавата под формата на акцизи и ДДС.

При  формирането на данъчната политика трябва да имаме предвид неща, които не винаги са видими, посочи той. Например, стоки като горива, автомобили, храна и тютюн имат специфично въздействие върху здравето, които не са по-маловажни от фискалния ефект върху събирането на приходи, каза Калапчиев.

Основният извод според него е, че към момента данъчните тенденции са ориентирани към възможността за диференциация с оглед това най-вредният продукт да получи най-високо данъчно облагане. При горивата има такива с био компонент, а електричеството все повече се използва при електромобилите, посочи експертът.

По отношение на алкохола, наскоро имаше промяна във Великобритания, свързана със специална данъчна политика, която се различава от тази в ЕС, а основната цел е намаляване на вредното потребление на алкохола, същата е тенденция при тютюневите изделия, отбеляза експертът.

Политиките не са праволинейни и понякога са трудно приложими, налице са и политически интереси, които понякога са на държавно ниво, посочи Михаил Калапчиев. По думите му конфликт има също между държавите производителки и държавите консуматори.

България, като член на ЕС, има право на глас по тези политики, каза още експертът.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *