Лято и нови факти за бирата

Лято и нови факти за бирата

И това лято бирата е най-предпочитаната напитка след бутилираните води, показват актуални изследвания на Съюза на пивоварите. Всеки втори българин над 18 години пие бира минимум веднъж седмично, а всеки четвърти счита, че пивото е модерно питие, което при умерена консумация е част от здравословния начин на живот. При активните консуматори това мнение се споделя от всеки трети. Също така 64% от тях твърдят, че бирата е подходяща за тях напитка. Най-често към халбите посягат мъжете и жените на възраст между 40 и 49 години.

Съвременното пивопроизводство се базира както на традицията с натурални съставки – малц, хмел, вода и бирена мая, така и на съвременните достижения на науката. Този подход спомага не само за изключителното разнообразие от хиляди марки пиво, но и за целенасоченото създаване на безалкохолни бири, специални безглутенови пива и такива с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и др.

За разлика от потребителите в някои западноевропейски страни българите не предпочитат бирата с висок алкохолен градус. През 2022 г. у нас консумацията на пиво на глава от населението е 80 литра, от които 1 л. безалкохолно.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *