Лисабон – величествен и харизматичен град

Лисабон – величествен и харизматичен град

Лисабон е столицата на Португалия, много харизматичен и оживен град.
Разположен е при вливането на река Тежу в Атлантическия океан. Лисабон е сред най-старите градове в Европа и втората най-стара европейска столица.
Една от основните забележителности на града е емблематичния площад на Търговията (Praça do Comércio). Преди земетресението през 1755 година на мястото на въздействащия площад, който е и един от най-големите в Европа се е намирал дворец.

Един от емблематичните символи на Лисабон, красивата крепост Белем. Тя е много внушителна и около нея има доста интересни факти. Намира се близо до манастира Жеронимуш, който е под егидата на ЮНЕСКО. Целият район около кулата е много впечатляващ, защото се откриват красиви гледки към река Тежу и нейните мостове. Кулата Белем е най-фотографираното място в Лисабон и определено има защо. Построена е през 16 век от варовик и има впечатляващата 30 метрова четириетажна кула.
Замъкът Свети Георги е един от символите на Португалия, на повече от хиляда години е и много исторически събития са свързани с него. Замъкът е много древен и има дълга история, днес посетителите се стичат в замъка Свети Георги за прекрасни гледки към природата и силуета на града.

Асансьорът Санта Жуста е една от основните забележителности в Лисабон. Представлява впечатляваща 45-метрова желязна конструкция с асансьор, който води до панорамна площадка с гледка към града. Проектиран е от Раул Мениер, ученик на Густав Айфел – създател на Айфеловата кула. Открит е през 1902 г. и се захранва с пара до 1907 г., днес се използва само като туристическа атракция.
В Лисабон се намира един от най-големите аквариуми в Европа – Океанариумът на Лисабон. Открит е през 1998 г., помещава над 15 000 обитатели, разположен е в Парка на нациите. Разполага с 4 постоянни експозиции – риби, птици, земноводни и бозайници. Океанариумът има две сгради, свързани с топла връзка. Едната е направена за постоянната експозиция, а другата за временната. Музеят показва неразривната връзка между океана и португалската столица.

Бизнес и технологии Пътешествия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *