Дискусия „Видеоигрите – митове и възможности“

Дискусия „Видеоигрите – митове и възможности“

Видеоигрите спомагат за личностното развитие и менталното здраве на младите хора, обсъдиха експерти в дискусия „Видеоигрите – митове и възможности“.

Играенето на видеоигри е свързано с някои негативни митове, докато съвременни проучвания по темата откриват положителни аспекти за личностното развитие и менталното здраве в следствие на тази широко популярна в съвремието ни развлекателна дейност. Около това се обединиха участниците в дискусия „Видеоигрите – митове и възможности“, организирана от ARC Academy на 15 март 2023 – образователна институция, подготвяща специалисти за креативната ИТ сфера. В събитието се включиха представители на гейм индустрията, преподаватели в областта, предприемачи с иновативни проекти, свързващи по ползотворен начин децата и видеоигрите, както и психолози. Инициативата имаше за цел да допринесе за едно по-задълбочено и съвременно виждане за този неизменно присъстващ и все по-навлизащ в ежедневието ни феномен на модерното общество, какъвто са видеоигрите.

Бяха представени данни от различни глобални изследвания, които откриват ползи от играенето на видеоигри. Положителна взаимовръзка между играенето на видеоигри и усещането за благополучие е изведена в проучване, публикувано в The Royal Society Publishing. Като една от най-популярните развлекателни дейности, геймингът всъщност може да носи принос за менталното здраве, заключават изследователите. Ползи за психичното здраве са констатирани и по време на пандемията, когато играенето на видеоигри се оказва силен фактор за поддържане на приятелските взаимоотношения и комуникация в период на крайна изолация и усещане за самота. Проучване на Pew Research Center показва, че видеоигрите са ключов елемент в приятелството за много момчета.

„Видеоигрите са социални пространства, те помагат на хората да се свързват и да осъществяват контакт на база общи ценности, споделени цели и взаимни ползи“, коментира Георги Атанасов, спортен психолог. Според него видеоигрите могат да подпомогнат развитието на много полезни качества сред децата и младите хора, което се доказва от редица проучвания в последните години. Изследване, публикувано в Jama Network Open, например, извежда връзка между играенето на видеоигри и подобряване на когнитивното представяне, визуалното възприятие, способността за внимание и развитието на паметта сред децата, съобщи Георги Атанасов. „Геймингът способства и за по-висока концентрация, добри рефлекси, бързи реакции, креативност, способност за решаване на проблеми“, допълни той. „Мултиплеър игрите развиват умението за работа в екип, сътрудничеството и постигането на общи цели, което е много важно за голяма част от професиите, включително за тези в гейм индустрията. По един изненадващ начин геймингът учи и на по-лесно приемане на провалите“.

Участниците в дискусията адресираха и притесненията на някои родители относно този начин на забавление и занимание при децата. Според тях, внимателното организиране и контролиране на времето за видеоигри минимизира риска от негативно влияние и оставя единствено специфичните ползи за младото поколение. Особено за онези, които имат интерес да се развиват професионално в областта.

„Създаването на видеоигри е една от професиите на бъдещето – перспективна, стабилна и носеща творческо удовлетворение. За нас е важно да насърчим родителите да подкрепят децата си, ако това е избраният от тях професионален път. И можем да ги уверим, че професии като concept artist, 3D artist, програмист, game designer, level designer, economy designer стават бъдат все по-търсени и добре заплатени“, коментира Милин Джалалиев, съосновател на ARC Academy.

Професиите от ИТ сферата са на първо място като перспективност и желание за развитие сред родителите на ученици в 11 и 12 клас у нас, според проучване на BluePoint (2022). Близо 61% от всички анкетирани посочват, че именно това са професиите на бъдещето, като 1/3 от тях заявяват, че планират децата им да се развиват в тази област.

Темповете на развитие в гейм индустрията са много бързи – тя от години неколкократно изпреварва телевизията, киното и музиката взети заедно по приходи. Заплащането в тази сфера е съпоставимо с това в IT сектора, като при игрите се дава възможност за по-креативна работа. В България гейм индустрията все още е млада и се развива с бързи темпове. У нас работят около 60 студиа и над 2000 души, заети в тях. „Гладът“ за кадри е голям, а традиционното образование трудно достига темповете на растеж и нуждите на индустрията. Затова и мисията на ARC Academy е да осигурява и постоянно да развива едно съвременно обучение в областта на гейминга, отговарящо на нуждите на сектора в страната и региона.

Допълнителна информация за гейм индустрията и играенето на видеоигри:

● Пазарът на видеоигри е оценен на 195.65 милиарда долара през 2021 и се очаква да нараства с 12.9% на година до 2030. Очаква се цялата индустрия за видеоигри да продължи да расте със стабилно темпо, като DDM Group прогнозира пазарна стойност от $296,5 милиарда до 2026;

● 87% от Gen Z в САЩ играят видеоигри поне веднъж седмично, а повече от една четвърт посочват видеоигрите като своя най-добра развлекателна дейност (Deloitte, 2021 г.);

● Видеоигрите подобряват когнитивната гъвкавост на децата чрез развитие на умения, актуални за ежедневието. При тях се изисква концентрирано възприятие и внимание (като например проследяване на множество обекти, бързо превключване на вниманието и периферно зрение), което може да подобри времето за реакция, креативността, решаването на проблеми и логиката. Изследвания от 2022 г. показват, че тийнейджърите учат пространствени, зрителни и координационни умения от видеоигрите;

● Игри като Angry Birds и Bejeweled II са прости и носят моментално щастие или релаксация и подобряват настроението. Това е т. нар. „фундаментална емоционална полза“, която децата могат да извлекат;

● Чрез видеоигрите децата учат позитивно социално поведение – като подкрепа, споделяне и сътрудничество (Boston Children’s Hospital, Digital Wellnes Lab);

● Видеоигрите са естествен формат, през който младото поколение може да бъде достигнато и образовано по различни теми, както и привлечено за различни каузи. Те са безопасна форма на състезателна изява и може да даде възможност на деца, които не са добри в спорта, да се отличат с нещо и дори да се мотивират да практикуват спорт извън онлайн пространството.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *