Копенхаген – градът на малката русалка

Копенхаген – градът на малката русалка

Магнетичният и колоритен Копенхаген е известен като най-щастливия град в света. Столицата на Дания е перфектната дестинация сэбогата история, невероятни музеи, галерии, дворци, красива архитектура, живописни канали и паркове. Неслучайно Дания е страната с най-голяма гъстота на музеите в целия свят.

Увеселителният парк Тиволи е най-известният увеселителен парк в Дания и може би най-посещаваната туристическа забележителност в страната. Удобното местоположение в центъра на Копенхаген го прави изключително популярно място както за местни, така и за туристи. Паркът е открит през 1843 г., което го прави третия най-стар действащ увеселителен парк в света след Бакен също в Дания, и Пратер във Виена, Австрия. Площта е от 8 хектара, основан е от Георг Гарстенсен на мястото на укрепленията, които са заобикаляли датската столица.
Друга емблематична сграда в Копенхаген е кметството, разположено е в централната част на града на огромен площад -Радхуспладсен. Сградата е проектирана от архитекта Мартин Нироп, вдъхновен от кметството на Сиена в Италия и е открита през 1905 г. Кметството е отворено за посетители безплатно.

Строгет е най-дългата пешеходна улица в света с дължина 1.1 км. Създаден като зона без автомобили през 1962 година, този търговски район се простира малко над една миля в сърцето на средновековната Копенхаген и предлага безброй малки и по-големи магазини във всички ценови диапазони. Повече от оживена улица, Строгет обхваща по-голяма площ от по-малки улици и много исторически градски площади.
Кръглата кула е много интересна забележителност в Копенхаген, разположена в сърцето на старата част, само на 400 метра от фонтана с щъркелите на централната улица Строгет. Кулата е построена е през XVII век от крал Кристиан IV като астрономическа обсерватория. Провеждат се изложби, концерти и различни атракции за малки и големи. Кръглата кула е с височина 34,8 метра.
Статуята на Малката русалка в Копенхаген е една от забележителностите на града, която всеки посетител иска да види. До ден днешен продължава да бъде най-популярната туристическа атракция в Дания и една от най-фотографираните статуи в света. Смята се, че родното място на героинята на Ханс Кристиян Андерсен е именно град Копенхаген. Статуята е разположена върху голям объл камък в залива на старото пристанище. Направена е през 1913 г., като по този начин датчаните имат за цел да окажат почит на своя сънародник Ханс Кристян Андерсен.

Бизнес и технологии Пътешествия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *