Ида планина предлага вълнуващи приключения за всеки пътешественик

Ида планина предлага вълнуващи приключения за всеки пътешественик

Ида планина, още известна като „белите дробове“ на Турция, е сред районите с най-богато разнообразие от приключения за любителите на природата, културата и историята. Разположена между провинциите Чанаккале (Çanakkale) и Балъкесир (Balıkesir) в северозападната част на Турция, тя е дом на най-различни растителни и животински видове. Независимо дали се разхождате сами из планината или с компания, този живописен регион ще ви очарова с чудесата си, които са вдъхновили множество легенди с китните околни селца, с местната архитектура и с прелестните гледки и аромати на Егейския регион.

Открийте красотата на природата с разходка
Ида планина (Kazdağları) е едно от местата с най-високи нива на кислород в цял свят, а преходите сред горската ѝ природа са само част от атракциите за посетителите. Националният парк Каз Дагъ (Kaz Dağı), простиращ се на площ от 21 000 хектара и дом на многобройни ендемични видове, растителност и животни, предлага разнообразни туристически маршрути за любителите на природата. Туристическите пътеки в Ида планина разкриват запленяващи природни гледки на всяка крачка. Най-популярните пътеки за преходи в района са около езерото Хасанбогулду (Hasanboğuldu), каньона Шахиндере (Şahindere) и водопадите Сутувън (Sütuven) и Мъхълъ (Mıhlı). Любителите на природата могат да си направят пикник в по-просторните части на пътеките, да наблюдават дивата природа с бинокъл и да увековечат тези живописни картини със снимки, рисунки или други произведения на изкуството. Къмпингуването е друга опция да се свържете с природата. Разпънете палатката си на определените за това места, слушайте птиците и спете под звездите, докато вдишвате чист планински въздух, а даже можете да изберете някои от къмпингите, които позволяват на посетителите да отседнат в къщички на дървета.

Традиционни културни открития
Откриването на села, сгушени сред буйна зелена природа, е още едно уникално преживяване в Ида планина. В планинската верига се намират дванадесет живописни села, всяко от които разполага с традиционни къщи и кафенета, предлагащи местни ястия. Пътниците, които търсят по-удобно настаняване, могат да отседнат в бутикови хотели или пансиони в старите каменни къщи на селата. Най-известните села в Чанаккале са Йешилюрт (Yeşilyurt) и Адатепе (Adatepe).

Йешилюрт е с изключително висока концентрация на кислород, и се отличава с традиционните си каменни къщи, калдъръмени улици и склонове, покрити с бадемови и маслинови дървета. Селото е известно и с местните си вкусотии, особено със закуските с маслини и деликатеси, напоени със зехтин.

Село Адатепе, Кючуккую, се превърна в популярна туристическа дестинация, благодарение на възстановяването на традиционните му къщи. Ако посетите това спокойно селце, не пропускайте да посетите Музея на зехтина и Олтара на Зевс. На входа на Кючуккую музеят представя достолепната история на зехтина – нещо запазило стойността си от древността досега. В близост до Адатепе се намира Олтарът на Зевс, за който се твърди, че е поставен на мястото, където Зевс е наблюдавал Троянската война и откъдето можете да гледате спиращи дъха залези и изгреви. Докато разглеждате селата около Ида планина, задължително посетете на пазарите, на които се продават местни продукти, включително занаятчийски изделия и натурални храни.

В Чанаккале можете да разгледате древния град Троя – обект от световното наследство на ЮНЕСКО, за който се смята, че е мястото, където се е състояла Троянската война, описана в „Илиада“ на Омир. Впечатляващият Музей на Троя, освен че включва размисли за една от най-древните легенди в света, показва артефакти от археологически разкопки, които илюстрират живота и културата на хората, заселили се в региона.

Бизнес и технологии Пътешествия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *