GLAMI: 16% от ритейл клиентите планират да намалят разходите си за модни находки

GLAMI: 16% от ритейл клиентите планират да намалят разходите си за модни находки

Само 16% от ритейл клиентите планират да намалят разходите си за модни находки въпреки инфлацията, според проучване на GLAMI. Настоящата глобална икономика и високата инфлация са повлияли на всеки аспект от живота ни, включително навиците ни при пазаруване. Най-новото модно проучване на GLAMI споделя задълбочена информация за това как се влияят пазарните навици на българите в контекста на актуалната икономическа ситуация. За да представи максимално точни данни, GLAMI.bg анализира резултатите на 3 552 участници, участвали в анкетата.

Проучване на GLAMI

Тъй като виждаме, че разходите във всяко едно отношение се увеличават, особено в модната индустрия, много потребители обмислят алтернативни начини за намаляване на разноските си. Така те целят да продължат се придържат към старите си навици. 81% от участниците в проучването на GLAMI потвърдиха, че са забелязали увеличение (без значение голямо или малко) в цените на дребно. Това са 8% повече в сравнение с данните през април 2022 г.

Въпреки високата инфлация и нестабилните икономически обстоятелства обаче само 16% от всички, участвали в анкетата, планират да намалят значително разходите за модни артикули. Мнозинството (48%) не планират да променят значително разходите си за модни находки, а останалите 34% изобщо не обмислят промяна в поведението си при пазаруване. Това е така, защото пазаруването на дрехи се оказва страхотен психологически стимул за 35% от всички участници, затова хората все още не са готови да се откажат от него. От друга страна, 27% споделят, че покупките им са посветени предимно на необходимите артикули, което затруднява ограничаването на пазара или промяна в целите на покупката. Последната и вероятно най-важната причина е, че хората обикновено пазаруват за някой друг близък от семейството си. Например, те трябва да купят дрехи за своите деца или близки за по-студените сезони – още едно обяснение защо навиците за пазаруване не могат да бъдат значително променени.

Въпреки че българите демонстрират силна любов и лоялност към модата, на въпроса дали биха помислили да намалят потреблението си на ток или газ у дома и вместо това да се обличат по-топло, само 16% отговариха, че биха добавили допълнителен „слой дрехи“, за да спестят малко пари от сметкте си. 37% споделят, че предпочитат да имат топъл и удобен дом. И все пак, 28% биха изчакали да видят реалните цени, които ще трябва да платят в началото на сезона и след това биха обмислили да похарчат малко повече пари за хубав, пухкав пуловер вместо сметки.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *