Equinix ще ускори и опрости внедряването на течно охлаждане

Equinix ще ускори и опрости внедряването на течно охлаждане

Equinix обяви плановете си за разширяване на поддръжката за усъвършенствани технологии за течно охлаждане – като “direct to chip” – до повече от 100 от своите центрове за данни International Business Exchange® (IBX®) в над 45 метро зони по целия свят. Така ще се надгради наличното оборудване, което поддържа охлаждане течност-въздух, чрез топлообменници в шкаф, в почти всеки IBX днес. Разширението ще позволи на повече компании да използват най-производителните технологии за охлаждане за мощния хардуер с висока плътност, който поддържа интензивни изчислителни натоварвания като изкуствен интелект (AI).

По думи на Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix България:

„Изборът на място за поставяне на изчислителни ресурси става все по-сложен. Ако преди десетина години беше най-важно мястото, където инсталирате оборудването ви, да е безопасно и да не спира електрозахранването и климатизацията, то с течение на годините се появиха куп нови изисквания. Сред най-важните:

А) Свързаността – трябва да бъде богата и надеждна до богат списък с телеком доставчици, собственици на съдържание и специфични доставчици.

Б) Енергийната ефективност – с лавинообразното нарастване на цената на електроенергията 2021г. и с нарастващите ангажименти на бизнеса за отговорна употреба на природни ресурси (ESG), факторът за енергийна ефективност PUE е сред водещите критерии за избор на колокационен доставчик.

В) Наличното пространство – наличните площи, които могат да бъдат добавени към съществуващи инсталирани мощности, са от ключово значение за развитието на ИТ проектите на клиентите ни.

Г) Енергийната плътност на инсталираното оборудване – именно тук е мястото на флуидното охлаждане. Ако преди беше достатъчно да намерите съоръжение, което в дългосрочен план би покривало нарастването на плътността – пример: „Стартирате с шкафове с 5kVA, като знаете, че в този център за данни, може да охладите до 20kVA на шкаф на всеки шкаф“, то днес съществуват приложения, които могат да изискват чудовищно по-големи стойности, които могат да бъдат охлаждани само с други технологии.“

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *