Equinix: Резултати от Глобалното проучване на технологичните тенденции за 2022 г.

Equinix: Резултати от Глобалното проучване на технологичните тенденции за 2022 г.

Equinix публикува резултатите от своето годишно Глобално проучване на технологичните тенденции за 2022 г.

В България 59% от ИТ лидерите, взели участие в проучването, посочват, че планират да достигнат нови пазари. Най-висок процент от тях (29%) са се насочили към нова държава. В допълнение 26% се насочват към нов град, а 15% към нов регион. Тази тенденция се припокрива с резултатите за целия район ЕМЕА – където 59% посочват същото. За сравнение 82% от анкетираните в Азиатско-тихоокеанския район и 78% от анкетираните в Северна, Централна и Южна Америка посочват същите намерения.

Според Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix България: „Проучването сочи, че голяма част от ИТ лидерите в България планират да достигнат нови пазари и облачните решения ще имат роля в този процес. В този контекст не бива да пропускаме и това, че двете най-големи заплахи за бизнеса според българските респонденти са киберсигурността (68%), както и пробивите в сигурността и изтичането на данни (64%). Центровете за данни предлагат надеждно и защитено решение за компаниите, които искат да се възползват от облачните решения. Ние предлагаме взаимосвързана платформа, която осигурява възможност за директен и защитен обмен на данни между компаниите. Equinix Fabric е наличен и в България и осигурява възможност за свързаност с глобални дигитални бизнес екосистеми и множество доставчици на облачни услуги.“

Проучването още разкрива, че в България:

Клиентският опит и опитът на служителите са приоритет: Разбирайки, че въвеждането на дигитализацията има влияние върху крайните потребители, 84% от ИТ лидерите посочват, че подобряването на клиентския опит е приоритет. Компаниите обръщат внимание и на това, че подобряването опита на служителите също е критично важно за тяхната трансформация и запазване на екипа, като 72% потвърждават това.

Миграцията към облака продължава: 50% от ИТ лидерите в България споделят, че планират да изместят повече бизнес функции към облака. От тях 38% планират да изместят повече от критичните приложения.

Хибридните облачни решения са доминиращи: Хибридните облачни решения са предпочитан подход за 38% от българските респонденти, но отново 38% все още разчитат на един доставчик на облачни решения или въобще не разчитат на такъв. Взаимосвързаността може да подпомогне ситуацията, като 41% от българските респонденти вярват, че тя засилва гъвкавостта на свързаността, а 22% посочват, че я използват за хибридни мултиклауд решения.

Инвестиции в иновациите: Много ИТ лидери в България търсят начини за подсигуряване на своя бизнес в бъдеще и за това да се възползват от развиващите се технологии като 5G, интернет на нещата (IoT) и Web3. Повече от половината от респондентите (52%) казват, че се изместват към модел на XaaS (всичко като услуга), посочвайки гъвкавостта (58%), опростяването на ИТ инфраструктурата (54%) и подобрения клиентски опит (42%) като ключови причини за това.

Фокус върху устойчивостта: Паралелно с иновациите дигиталните лидери в България следят и за устойчивостта на своята ИТ инфраструктура. 43% казват, че измерват и активно се опитват да ограничат влиянието на тяхното ИТ оборудване върху околната среда, а 54% посочват, че устойчивостта е един от най-важните стимули в тяхната организация, като са поети ангажименти за цели, основани на науката.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *