Букурещ – „Малкият Париж“ на Балканите

Букурещ – „Малкият Париж“ на Балканите

Букурещ – столицата на Румъния е чудно място за разходки. Името му символизира радост (букурие – на румънски радост), а легендите разказват, че той е град на радостта, на смеха и доброто настроение.
Парламентът на Румъния е символ на града и една от най-известните и посещавани сгради в страната. Сградата е вторият по големина парламент в света след Пентагона във Вашингтон. Има 12 надземни нива и 8 подземни. Сградата се смята за най-скъпата административна сграда в света. Тя е призната за най-тежката сграда в света.

„Карусел от светлина” e eдна от най-впечатляващите библиотеки в света. Сградата е построена през 1860 г. и трансформирана в истинска архитектурна перла. Проектът първоначално е бил за банка. Библиотеката се намира в старата част на града, заобиколена от малки, кокетни магазинчета. Има 6 етажа, над 10 000 книги и 5 000 музикални албуми. На последния етаж има кафене, а на първия етаж галерия за модерно изкуство.
Едно от най-чаровните места в града е уличката с чадърите. Уличката е покрита с шарени чадъри и привлича туристи за снимки на това цветно местенце, което е встрани от централните забележителости.


Старият град на Букурещ се намира на улица Franceza (или френската улица). Руините разказват историята на Дракула, един от владетелите на Влашко от този период. Старият град на Букурещ е изключително красив район, където се редуват възхитителни сгради в западноевропейски стил и модерни ресторантчета с местна и интернационална храна.

През 1922 г. е построена Триумфалната арка в чест на загиналите през Първата световна война румънски войници. Оригиналната ѝ конструкция е била дървена, но през 1935 г. е подсилена с мрамор и гранит. Проектът е дело на известния архитект Петре Антонеску, по чийто план е изградена и внушителната сграда на Парламента. Височината е 25 м., и е построена в класически стил по модела на Триумфалната арка в Париж.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *