Английски Барок от династията на Тюдорите и Бароков концерт „Като росата на Розата”

Английски Барок от династията на Тюдорите и Бароков концерт „Като росата на Розата”

Концертът „Като росата на розата” представя влиянието на Италианския ренесанс и барок в Англия от времето на Хенри VIII през Елизабетинската епоха и след нея до Хенри Пърсел при царуването на Чарлз II. Очаквайте красотата и хармонията на епохата на 9 юни в пищната зала на Военния клуб в София, в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“.


Пасторалът е основният мадригален жанр в Англия по това време. Росата в тази символика е дестилат на топлата земя събрала страстите на Юга и преминала през ветрения хлад и меланхолията на „вълшебния остров” – Англия. Червената роза в хералдиката на Тюдорите е и символ на Любовта с особен смисъл в Елизабетинската музикална култура.
Концертът включва произведения от епохата на Тюдорите – музика от Двора на Хенри VIII чрез 2 негови композиции и от Елизабетинските композитори-лютнисти като Thomas Morley (“It was a lover and his lass”-Air и “April is in my Mistress’ Face”, John Wilbye “Adieu, sweet Amarilis” ,Orlando Gibbons (който има 460 години от рождението тази година), “Silver swan” в аранжимент за сопран и инструменти, William Byrd (400 години от смъртта на композитора), Music Elegy, както и 2 части (Aria и Ostinato) из една съвременна английска ретроспекция – Suite Antique за Fl, harpsicord и струнни за да се стигне до очарованието на “The Fairy Queen” (Кралицата на Феите) от Хенри Пърсел от времето на късния английски Барок и крал Чарлз II. Не липсва и една българска ретроспекция – „Песен на Тайните” върху „Песен на Песните” Соломонови от композитора Атанас Атанасов.
В програмата на концерта съществува както винаги синтез на изкуствата – музика, танц, театрализация, а този път е осъществен чрез средствата на невербалния театър, или „Театър на движението”, което е съществена характеристика в изкуството на уникалния „Tutti Soli” камерен, вокално-инструментален ансамбъл.


Сред изпълнителите се открояват имената на Дорота Счепанска, сопран (Полша) , Валентин Ватев, бас-баритон, Йордан Димитров – концертмайстор, Атанас Атанасов – чембало, Явор Желев –флейта, Михаил Михайлов– валдхорна, Вълчан Вълчанов – обой, Кристиана Алипиева – виолончело и други брилянтни изпълнители в областта на бароковото изкуство.

Това изпълнителско съзвездие се допълва от диригентката – проф. д-р. изк. Виржиния Атанасова, сценичен дизайн д-р Пенка Казанджиева и е в сътрудничество със НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”и студенти от специалността “Театър на Движението – Невербален Театър” от класа на проф. д-р Велимир Велев.

Билети на касата на зала „България“, на място преди концерта и онлайн.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация.

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *