Актуална информация от Microsoft по повод Световния ден на паролата

Актуална информация от Microsoft по повод Световния ден на паролата

Никой не обича паролите, защото са не само неудобни, но и основна цел за редица атаки. Въпреки това обаче, години наред именно те са най-важният слой за защита за всичко в дигиталния ни живот – от имейл до банкови сметки, колички за пазаруване и видео игри. Много често, сигурната парола е трудна за запомняне, а пък паролата, която е лесна за запомняне, обикновено не е достатъчно сигурна. Просто е, нали? За да избегнат неприятностите с многократното забравяне и нулиране на пароли, хората често се доверяват на лична информация, която е лесна за отгатване от страна на хакерите. Ето и няколко примера:
15% от хората споделят, че използват името на своя домашен любимец като вдъхновение за паролата си;
1 от 10 души признават, че използват една и съща парола в множество сайтове;
40% от хората споделят, че са използвали различни комбинации всеки път, когато са актуализирали своята парола (напр.: пролет 2022, лято 2022 и т.н.).
Скорошно проучване на Microsoft установи, че в момента има 921 атаки за разбиване на пароли в секунда, което се равнява на 79,5 милиона атаки на ден – цифра, която е нараснала почти двойно за последната година.

В чест на Световния ден на паролата, който тази година отбелязахме на 5 май, компанията иска да напомни на хората необходимостта от безопасен и безпроблемен достъп до най-критичната и лична информация. Всъщност най-сигурната парола е, ако няма такава изобщо. Ето защо, Microsoft предлага на своите потребители възможност за влизане без парола, което им позволява да премахват пароли от своя акаунт в Microsoft за достъп до приложения като Outlook и OneDrive, с помощта на приложението Microsoft Authenticator, Windows Hello, ключ за сигурност или код за потвърждение за безопасно и удобно влизане.

Повече за преминаването към влизане без парола и как да го направите, можете да видите във видеото. Ако все още не сте готови да се откажете изцяло от паролите, ето и няколко добри практики за създаване на пароли, които могат да ви бъдат от полза:
Дължина най-малко 12 знака (най-добре 14 или повече);
Комбинация от главни и малки букви, цифри и символи;
Не използвайте думи, които лесно могат да бъдат открити в речника или име на човек, продукт или организация;
Използвайте изцяло различни пароли;
Ако имате съмнения, че паролата ви е била компрометирана, я сменете незабавно.
Ако искате да тествате надеждността на своята парола, обърнете внимание на специалната ни карта за бинго, за да разберете кои са най-честите грешки, които допускате спрямо паролите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *