Звън на часовник оповести откриването на Централни хали

Звън на часовник оповести откриването на Централни хали

С ръчно задвижване на махалото на 110-годишния часовник на Централни хали беше официално открита възстановената историческа сграда в гр. София.

След близо една година мащабни дейности по реконструкция и реставрация, от днес емблематичният „покрит пазар“, проектиран през 1906 г., отваря врати за първите си посетители. Инвестицията на новия собственик на сградата – Kaufland България, надхвърля 50 млн. лв., като на 15 млн. лв. възлизат дейностите по възстановяване на оригиналните ѝ вид и функции – включително освобождаването на пълния обем на търговската зала, както е бил замислен според оригиналния проект.

Извършени са дейности по:

  • реставрация на характерната метална конструкция, отлята в леярните на Густав Айфел в началото на 20. век;
  • реставрация и почистване на фасадите; ремонт на кулния часовник и възстановяване на неговия звън на всеки час;
  • изработка на фонтан от зелен мрамор по скиците на арх. Торбов;
  • социализация на археологическото наследство на ниво „сутерен“ в сградата и изграждане на изцяло нова експозиционна зона за история, култура и изкуства.


Най-голямата верига хипермаркети у нас придоби сградата от предишните ѝ частни собственици през 2022 г. с ясната заявка да възстанови оригиналните ѝ вид и функции и да я направи достъпна за софиянци и гостите на града. С откриването ѝ ангажиментът е изцяло спазен, като към него е добавено разработването на сцена за култура, изкуства и образователни проекти и поддържане на ежемесечен културен календар със събития.
Това беше приветствано от зам.-министъра на културата Илко Ганев, който благодари на компанията за направените инвестиции в запазването на културното и археологическо наследство на Централните хали. Заместник-министърът на туризма Павлин Петров отбеляза, че благодарение на Kaufland Централни хали са върнати на туристическата карта на България, заместник-министърът на икономиката д-р Давид Сукалински отчете приноса на компанията в развитието на икономиката на страната ни. Иван Капитанов зам.-министър на земеделието и храните подчерта ролята на Kaufland България в подкрепа на българските производител.
Сред официалните гости, които приветстваха огромните усилия, положени от страна на Kaufland за възстановяването на сградата, беше и Н.Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Германия в България.

За изпълнението на отделните елементи по проекта Kaufland България въвлича широк кръг от доказани експерти в отделните области – архитекти, археолози, историци, реставратори, културолози. Ключови консултанти на проекта са специалистите от Регионален исторически музей – София. В памет на автора на проекта, от компанията се обръщат към един от най-известните български скулптори Георги Чапкънов, който създава барелеф на арх. Наум Торбов, разположен до централния вход на сградата.

Стоките от български производители и доставчици са акцент в асортимента на Централни хали, като в търговската зона могат да бъдат намерени над 14 000 продукта от всички стокови групи, близо 90% от които са от български доставчици. 45 са българските производители на плодове и зеленчуци, които ще предлагат продукцията си в Централни хали целогодишно, а общо над 170 ще са българските доставчици на месо и колбаси, риба, хляб и млечни продукти.
„Щастлив съм, че днес виждаме изпълнени всички обещания, които дадохме преди да започнем мащабните възстановителни дейности по сградата. Акцент в асортимента е българското. Така отново Централни хали ще са дом на качествени български стоки и култура. Изключително важно за нас беше да спазим обещанието си към обществото и да върнем сградата на софиянци. Направихме го. Всеки посетител може свободно да влезе през основния вход, да разгледа, да обиколи, да се качи на панорамата или да се потопи в потайностите на долния етаж, без това да го обвързва с покупка. Вярвам, че този жест към обществото ще бъде оценен“, сподели Иван Чернев, главен изпълнителен директор на Kaufland България в речта си за официалното откриване.
Петя Владимирова, директор „Централни отдели“ и член на УС в компанията добави: „Преди един век, когато Халите отварят врати като първия покрит пазар, те са абсолютна иновация за младата ни столица. В хода на възстановяването на сградата днес, ние подходихме по същия начин – прилагахме иновации и работихме, следвайки най-добрите европейски практики, с ясния ангажимент, че Централни хали не са обикновена сграда на 100 години. Те са сграда, в чийто основи живее вековна история“.

Специален поздрав към гостите на събитието отправи и легендарният Христо Стоичков, който не скри възхищението си от прекрасно възстановената сграда.
„Kaufland за пореден път доказаха, че не само са най-голямата търговска верига, но и най-отговорната. За мен чест да си партнирам с тях, защото всичко, което правят, го вършат със сърце и с мисъл за цялото общество. Аз с удоволствие ще доведа внучката ми още този уикенд, за да ѝ покажа това богатство, което са съживили Kaufland”, каза Христо Стоичков.

Бизнес и технологии


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *