Загреб – градът на всички сезони

Загреб – градът на всички сезони

Загреб е столицата на Хърватия, разположена по склоновете на планина Медведница и покрай бреговете на река Сава. Това е град с много история, богатство от традиции и култура. Столицата е разделена е на две, а дори три части – горния град, долния и т. нар. нов, модерен град. 18% от населението на страната живее в столицата. Особеност е, че през града преминава 16-тият меридиан.

Един от символите на града е Загребската катедрала „Възнесение Богородично и св. св. Стефан и Владислав“ и нейната съкровищница. Сградата е от XIII в., изключително красива, с две огромни кули. Катедралата побира 5000 души и е най-високата сграда както в Загреб, така и в цяла Хърватия. Катедралата притежава неизмерими финес и грация. Тя фигурира в списъка със стоте най-красиви паметници на културата в света. Определено най-забележителната част от катедралата са нейните кули като интересното при тях е че северната култа (105м) превъзхожда по височина южната с 1 м.
Църквата Свети Марк е една от най-интересно декорираните църкви в тази част на Европа. Тя впечатлява с необичайния си покрив – цветно пано от плочки, на което са изобразени гербът на Загреб и този на Хабсбургското хърватско кралство. Завършена през 13 век и реконструирана 100 години по-късно, днес църквата е задължителна спирка за всички туристи. Впечатляващият покрив е завършен през късния 19 век. Настоящият вид на църквата е резултат на реставрация от 1936-1938 г. Намира се в сърцето на стария град на Загреб – Горни град.

Сред много музеи в Загреб, прави впечатление музеят „Мимара“, който е модерен, с богата колекция от произведения на изкуство. Открит е за посещения през 1987 г. в стара сграда от ХІХ век в неоренесансов стил. Наречен е на името на дарителя на колекцията, съдържаща близо 3750 експоната – предмети на изкуството от различни техники и материали, от различни култури и цивилизации. Изложени са творби на Рембранд, Караваджо, Гоя, Веласкес и много други. Музеят се помещава в ренесансова училищна сграда близо до Хърватския национален театър.

Разположена в сърцето на града е ботаническата градина. Един малък оазис с множество дървета, храсти, цветя, треви. В средата на ботаническата градина има малко езерце, в което има водни линии. Загребската ботаническа градина е с безплатен вход. В далечната 1889 година град Загреб подарява земите, на които се помещава градината на университета, като единственото условие е да не се изисква вход от посетителите. Така е и до ден днешен.
Каменната порта е единствената запазена порта днес. Тя е построена през 13 век като една от четирите главни порти, водещи към града. Заедно с църквата „Свети Марк“ той стои като живо свидетелство за минали времена и свободен кралски град Грик, предшественик на Загреб. Вътре в портата има светилище и каменни плочи, които прославят Богородица. В светилището на Дева Мария от каменната порта се съхранява картина на Божията Майка.

Бизнес и технологии Пътешествия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *