Загорка с напредък в Доклад за устойчино развитие 2022

Загорка с напредък в Доклад за устойчино развитие 2022

За осма поредна година, ЗАГОРКА АД публикува Доклада си за устойчиво развитие, обобщаващ добрите практики, реализирани от компанията през 2022 г. като част от платформата ѝ за устойчиво развитие „Създаваме по-добър свят”. Докладът обобщава резултатите, постигнати от компанията в няколко ключови сфери, в които ЗАГОРКА е фокусирала усилията си и създава положителна промяна – околна среда, социална отговорност и отговорна консумация.

Околна среда

В стремежа си да върви по пътя към нулеви въглеродни емисии до 2030 г. в производство, през 2022 г. ЗАГОРКА намалява СО2 до 30% спрямо 2018 г., а 6% от енергията за нуждите на производството идва от възобновяеми източници чрез соларния парк в пивоварната, който от миналата година работи с пълния си капацитет. Ефективно използване на водните ресурси е друга сфера, в която ЗАГОРКА се стреми да постигне оптимални резултати. През 2022 г. потреблението на вода в производство е достигнало до 2.87 хл/хл, което е намаление от 24% спрямо 2018 г.

Също така, за да насърчи кръговия модел в операциите си ЗАГОРКА има сключен договор с компания за третирането на т. нар. мая, остатъчен продукт от пивоваренето, която е източник на храна за животни или биологична основа за органични торове. ЗАГОРКА използва и биогаз като възобновяем енергиен източник, който се извлича от отпадъчните води на пречиствателната станция в пивоварната на компанията. Компанията на 100% употребява повторно и рециклира отпадъците, което означава нулеви отпадъци депонирани на сметища.

Социална отговорност

През 2022 година, ЗАГОРКА даде отново старт на националния конкурс „Загорка Зелен Фонд 2022“, който да подкрепи проект, свързан с облагородяване на градската среда в гр. Стара Загора и региона. В конкурса участваха 22 проекта за опазването на околната среда или със социална насоченост, подадени от физически лица и неправителствени организации от цялата страна. Предложените идеи бяха оценени от експертното жури на „Загорка Зелен Фонд 2022“. Проектът победител ще бъде реализиран през 2023 г. в размер до 50 000 лв.

Също така, през 2022 година, ЗАГОРКА заедно с марката си Ариана възобнови инициативата #Зеленодействие за опазване на околната среда чрез почистване на повече от 1 тон пластмасови отпадъци и зарибяване на 2 български язовира край София и Плевен – Искър и Горни Дъбник. 105 служители на ЗАГОРКА, заедно с членовете на техните семейства се включиха в инициативата Зеленодействие. Чрез почистването на района около тези локации, ЗАГОРКА се грижи не само за природата, но и за културата на устойчивия риболов, както и спазването на етичния му кодекс с цел да се поддържа биоразнообразието във водоемите.

Служителите на ЗАГОРКА също участваха и в дни на дарителството през 2022 г. ЗАГОРКА заедно със служителите си инвестира над 106 500 лв. като предостави и от своите продукти. Компанията заедно със служителите си също така подкрепи и други организации и техните добри каузи, като подкрепа към БЧК за Украйна, Каритас и Фондация Конкордия България, както и по инициатива на служителите се направи дарение за бедстващите хора след наводнението в региона на Карловско.

ЗАГОРКА подкрепи и изкуството посредством КЕВИС – инициативата за творческа изява на артисти, готови да експериментират в сферата на лендарта и кинетичното изкуство, организирана от етнографски музей на открито „ЕТЪР“.

И не на последно място, ЗАГОРКА е важна част от общността на град Стара Загора и допринася за благоденствието на региона. През изминалата 2022 г. ЗАГОРКА реализира „(Пре)открий Доброто тук“ – специална изложба, която разказа историята на Стара Загора в снимки, а заедно с Община Стара Загора, реализира седмото издание на културния фестивал Beerфестът.

Отговорна консумация

ЗАГОРКА инвестира 18 120 лв. през 2022 г., в кампании с фокус повишаването на безопасността по пътищата чрез посланието „Когато шофираш, никога не пий“. Компанията си партнира в това направление с Европейския картинг шампионат по издръжливост. ЗАГОРКА също така подкрепи и кампанията в тази насока, която се реализира от Съюза на Пивоварите в България. Допълнителен акцент към инициативите е промотирането на безалкохолното портфолио от бири на ЗАГОРКА, които винаги предоставят алтернатива без алкохол.

ЗАГОРКА се стреми да подхожда отговорно с всяко решение, което взема, за да запази и създаде по-добра среда – за обществото, за природата, за своите служители, партньори и консуматори чрез своите емблематични марки и вдъхновяващи иновации и успешно помага за постигането на целите за устойчиво развитие на ООН.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *