Връчиха наградите Инвеститор на годината 2021

Връчиха наградите Инвеститор на годината 2021

На официалната церемония по връчване на наградите „Инвеститор на годината“, организирана от InvestBulgaria Agency / Българска Агенция за Инвестиции, бяха отличени най-значимите инвестиционни проекти, реализирани у нас през 2021 г.
Иновациите и инвестициите са фокус в мандата на правителството. Поставили сме си изключително важна цел – да покажем, че България е място, където нови идеи могат да се случват, да растат и да създават стойност за цялото общество, заяви министър Даниел Лорер.


Голямата награда „Инвеститор на 2021“ спечели „Балканфарма Дупница“ АД.

През изминалата година фармацевтичната компания инвестира 42 млн. долара за изграждане на нова производствена мощност в завода си в Дупница, като създаде 70 нови работни места. Заводът е собственост на един от най-големите производители на лекарства в света Teva Pharmaceutical Industries Ltd. „Новият производствен обект в Дупница е част от цялостната планирана инвестиционна програма на Teva в цяла Европа. Това разширение допринася за развитието на региона и откриване на нови работни места“, каза изпълнителният директор Гади Мукомолов.
Специална награда за иновации и растеж получи първият български еднорог – стартъпа „Пейхоук“
Компанията е първата у нас, оценена за над 1 млрд. долара.
Наградата в категория „Инвестиция в иновативен бизнес“ спечели компанията в космическата индустрия „ЕндуроСат“.
Победител в категорията „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ е “Солвей Соди”АД, които бяха наградени от Десислава Бонева, заместник-министър на иновациите и растежа.
Награда за успешен #стартъп спечели „Енгри Билдинг“, а в категория „Община“ отличие получи Благоевград. За развитие на иновативни училища и създаването на иновации в образованието и обучението по време на Ковид кризата беше отличен Център за творческо обучение.
„Итерлинк груп“ и „Профилинк“ бяха отличени за инвестиция в човешки капитал.
Заводът за български електромобили „Некст.е.Го България“ е победител в категория „Инвестиция на зелено“.
Водещи критерии при определянето на победителите бяха обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, както и районът, в който се разкрива ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *