Винена карта ще популяризира Западна и Централна Дунавска равнина

Винена карта ще популяризира Западна и Централна Дунавска равнина

Собствениците на 17 изби от Западна и Централна Дунавска равнина се обединиха за създаването на карта, която да привлича туристи в региона.

В проекта участват: Агрофитнес, Винарска изба „Ахинора“, Бонония Естейт, Винарска изба „Боровица“, Шато Бургозоне, Вила „Гривица”, „Врачанска теменуга”, Винарска изба „Горун“, Винарска изба „Дос Аламос“, Домен Сент Жорж, Винарна „Лиляче“, Изба „Магура 1967“ , Винен проект „Понте дио“, Винарна „Свищов“, Винарна „Типченица“, Винарна „Хараламбиеви“, Винарска изба „ШаТони“.

Този район представлява една пета от територията на България, а 17-те изби обработват около 10 000 дка собствени лозя, на които отглеждат 13 български и 23 международни сорта грозде. За съжаление, към региона, богат на природни, исторически, културни и кулинарни забележителности, се насочват едва 4% от туристопотока в България.

С амбицията да направят крайдунавския край по-разпознаваем и предпочитан за винен туризъм винопроизводителите обединиха усилия за създаването на картата.

Тя е дело на художника и графичен дизайнер Росен Йорданов, който наскоро стана лауреат на наградата на СБХ за карикатура в памет на Борис Димовски.
На картата са изобразени авторските му рисунки на избите и на 20 природни, културни и исторически забележителности в района.

„Работихме усилено 5 месеца и много се гордеем с резултата. Надяваме се повече хора да чуят за красивия ни регион, за хубавите ни вина, за да се заинтригуват и да ни посетят. Много важно е с подкрепата на централната и местната власт да поставим указателни табели, за да се ориентират по-лесно туристите. Надяваме се в бъдеще да направим дигитална версия на картата, да организираме винени фестивали в региона и дегустации на дунавски вина  за да се промотира региона и вината на ЗГУ Дунавска Равнина в страната и чужбина”, разказа г-жа Еми Маринова, координатор на инициативата и съсобственик на Шато Бургозоне.

Част от първия тираж на картата ще се разпространява чрез Министерството на туризма в Националния туристически информационен център и по време на изложения у нас и в чужбина. Картата е двуезична – на български и на английски език.

Пред присъстващите на представянето зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева съобщи, че междуведомствена работна група към Министерството на земеделието разработва наредба за обозначаването на винарни и изби с указателни табели по подобие на тези за културните паметници. Това ще се осъществи във взаимодействие с представителите на винарните.
„Разглеждаме винения туризъм като част от културния и сме разработили 12 винени маршрута. Подкрепяме всички инициативи, в които български винарни представят своите продукти. Подготвяме приложение с дигитална карта на България, което да улесни туристите. Този район се нуждае от икономическо развитие, за да може хората да живеят и работят по родните си места, а не да ги напускат. А винопроизводството е един от секторите, които имат потенциал за това”, подчерта проф. Модева.

На събитието присъстваха представители на Министерството на земеделието, директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен и ректорът на Университета по хранителни технологии в Пловдив, представители на Изпълнителната агенция по лозата и виното и фонд “Земеделие”, туроператори, винени блогъри и журналисти.
Певицата Нина Николина, чиито корени са от този район, и перкусионистът Калин Вельов опитаха еликсирите на 17-те изби и млечните произведения на ферма и мандра “Боровица”.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *