​„Веселите Владигерови“ – джаз в БИАД

​„Веселите Владигерови“ – джаз в БИАД

„Веселите Владигерови“ – поколения „Владигеровска“ музикална традиция на сцената на „Софийски музикални седмици“

На 29 май в зала БИАД от 19,00ч. в центъра на София – Трио Владигерови имат честта и удоволствието да представят в рамките на тазгодишното издание на престижния фестивал „Софийски музикални седмици“ своя нов съвместен албум посветен на четири поколения „Владигеровска“ музикална традиция“.

Концертът е под надслов „Веселите Владигерови“ и предвещава много усмивки, добро настроение и прекрасна музикални джазови емоция. Заповядайте на премиерата на 29.05.23г, вечерта в зала “ БИАД“ Ще се забавлява с Владигерови заедно, това е гарантирано!!!

Тримата Владигерови Екатерина – пиано, Константин – пиано, кларинет, Александър – тромпет, флюгелхорн са родени в София в дома на Александър П. Владигеров (1933-1993) и на Величка Чобанова – Владигерова. Първите си стъпки в музиката правят под въздействието на артистичния дух в дома Владигерови. Заедно създават трио Владигерови, заради огромната радост да музицират в духа на своя именит предшественик. Проектите на триото представят музикалната традиция на фамилия Владигерови в нейното развитие през три поколения. Към огромното и неоценимо като художествена стойност музикално наследство тримата се отнасят с дълбока почит. Съхраняването на неговата автентичност има водещо значение в разработването на всяка нова музикална идея.

Дамата от триото Екатерина Владигерова се дипломира в ДМА „П. Владигеров“ в София и в Университет за музика и сценични изкуства във Виена със специалностите пиано, хорово дирижиране и камерна музика. Изпълнител е на многобройни солови концерти и камерно- музикални проекти. Близнаците Владигерови са възпитаници на джазовия департамент към Консерваторията в град Виена . През последните десет години братя Владигерови издават пет албума със собствени композиции: .ц“Влюбеният скитник“ (2007г.), “ (Wanderer In Love ) , „За големите и малки неща“ (2011г.), (For The Greatest And The Little Things),“ Мечтаейки за мечтите“ (2014 г.) ( Dreaming Of Dreams ), „Посветени звуци“ (2014г.) и ( Dedicated Sounds ) и „The Rag Waltz Time“ (2017г.) в който с виртуозна лекота и богата фантазия заявяват своята индивидуалност и своеобразен композиторски почерк. Актуалният албум „Magie“ (2022г.) издават съвместно с един от най – реномирания световен лейбъл Aparté / Little Tribeca ), инспириран от поезията на Райнер Мария Рилке.

Концертните изпълнения на Трио Владигерови са жива ретроспекция на музика, създадена в продължение на 120 години от три различни поколения, черпили опит и вдъхновение от богатството на българския фолклор.

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община през 2023 г. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. Съорганизатори на събитието са Столична община, Министерство на културата, Софийска филхармония, Национален дворец на културата.

Бизнес и технологии Култура


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *