Творци срещу дискриминацията и неравенството чрез изкуство

Творци срещу дискриминацията и неравенството чрез изкуство

Актуалната тема „Любов, равенство и толерантност в един неравен свят“ обедини 33 български творци от цялата страна в онлайн изложба.

В нея участват 55 експресивни и впечатляващи картини с разнообразна техника. Организатор и куратор е художника Даниела Стойкова. Докосващите произведения целят да се противопоставят на дискриминацията и омразата в света чрез силата на изкуството и да призоват обществото към разбирателство, мир, любов и хармония. Изложбата е реализирана онлайн с помощта НФ „Култура“ и е достъпна от всички краища на страната и чужбина.


В свят на самота и отчуждение, чистата любов остава най-възвишеното човешко чувство. Тя придава смисъл на нашия живот, на нашето битие, ежедневие, стремежи, цели, емоции. Ала любовта неизменно върви ръка за ръка с чувството за равенство и толерантност към околните. Тя не познава дискриминацията, отрицанието, игнорирането на човешкия индивид и омразата. За нея остават чужди цветът на кожата, расизмът и ксенофобията.


Пред Любовта, с главна буква, всички сме равни – равностойни и докоснати от човешкото чувство за уважение и достойнство. Мъжът и жената, сексуалността, нежността са едно, а насилието и дискриминацията по полов и етнически признак остават непознати. Та нима може да обичаш някого без да го идеализираш, независимо от неговото полово самоопределение, цвят на кожата или социална принадлежност?
Хората на изкуството най-добре могат да почувстват тази сила на човешката природа, сензитивно, чрез езика на четката и платното. Затова обединихме 33 български художници-любители от различни краища на България в изложбата „Любов, равенство и толерантност в един неравен свят“.
Техниките на творбите са най-разнообразни и разкриват богатство на светове и усещания: маслени и акрилни бои на платно, акварел на хартия, графитен спрей, пирография, яйчна темпера на дърво, смесена техника с шлакметал, златен контур, туш, графитни моливи.


Символизмът в произведенията е завладяващ! Децата са символ на чистота и невинност, на явната липса на предразсъдъци към различните. Представен е образа на силната еманципирана жена – еманация на равенство между половете. В изложбата ще видим още цветнокожи жени от обаятелната Африка и от далечната и мистична Азия (Непал, Китай, Япония) – белег за равенството и красотата на другите раси; и най-вече – абстрактни влюбени двойки, в които границата между мъжкото и женското, сексуалността, Анимата и Анимуса се е смесила до съвършенство.


Силни и ярки са образите на африканските жени в картините на Магдалена Пейчева, Елеонора Иванова, Юлия Андонова, в триптиха „Орисниците на любовта“ на Ива Великова, символ на  красотата и екзотиката. Възрастната двойка, олицетворение на любовта и толерантността, ни завладява от картината, с техника акварел върху хартия, „Последен път“ на Ася Кондова. Блестящи са сюрреалистичните и експресивни платна „Стрелките на времето“ и „Любов между два свята“ на Христина Тотева.  От изложбата ни се усмихват китайските деца от картината „Щастие“ на Ваня Мрекьова.

Бизнес и технологии култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *