Стокхолм   –  една от най-красивите столици в света

Стокхолм   –  една от най-красивите столици в света

Стокхолм е столицата на Швеция, разположен на 14 острова, свързани с 57 моста и шлюзове, които делят езерото Меларен от Балтийско море. В града има всичко – от живописни калдъръмени улички, осеяни с магазини, до наистина впечатляваща архитектура и дизайн на сградите. Стокхолм има изключително добре развит конгресен, бизнес и градски туризъм, като културни и архитектурни забележителности не липсват.
Най-популярен е музеят на група АББА, разположен в комплекса „Шведска зала на славата“ на островчето Юргорден в центъра на града. Почитателите на попа могат да видят многобройните сценични костюми на музикантите, всякакви предмети от турнетата им и почетни награди.

Гамла Стан е старата част на Стокхолм, състои се от три острова: Стадсхолмен, Ридархолмен и Хелгеандсхолмен. Целият Гамла Стан и околния остров – Ридархолмен, са като жив пешеходен музей, пълен с места за разглеждане, атракции, ресторанти, кафенета, барове и магазини. Тъй като Гамла Стан е запазил много добре образа на Средновековието, той може да бъде едно от най-известните туристически места в Швеция.
Кралския дворец в Стокхолм е официална резиденция и главен кралски дворец на шведския монарх. Дворецът е разположен в старата част на града. Дворецът завладява не само със своята архитектура, но и с богата история, която се простира от Средновековието. В Кралския дворец повече от 600 стаи, включително кралски апартаменти, тържествена зала, камерите на Рицарския ред, музея на двореца „Три корони“, Арсенал, Министерството на финансите и Античния музей на Густав III, които посетителите имат възможност да видят.

Скансен е най-стария открит музей в света. През 1924 година към него е добавена и зоологическа градина. Разположен е на остров Юргорден в центъра на Стокхолм и предствлява комплекс от музей на открито. Основан е в 1891 г. от етнолога Артур Хазелиус с цел да се предстви по най-добрия начин шведския бит и култура от различни области на страната.
Юнибакен е приказно пространство за деца и възрастни, където всеки може да се потопи в удивително пътуване в света на приказките на Астрид Линдгрен. На стените висят оригиналните рисунки от любими книжки. Там се е намира най-голямата шведска книжарница за детски книжки. А най-голямата атракция на музея е приказното влакче.

Бизнес и технологии Пътешествия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *