Стабилност, ниски лихви и такси – най-важните фактори при избор на банка

Стабилност, ниски лихви и такси – най-важните фактори при избор на банка

Стабилност, сигурност, ниски лихви и такси – най-важните фактори при избор на банка – резултати от проведена анкета

В периода 03-23 февруари се проведе първата от общо четири анкети, отразяващи мнението на участниците в нея във връзка с икономическата среда у нас.

Партньор на настоящето проучване е ПроКредит Банк. В него взеха участие общо 670 анкетирани, посетители на сайта MoitePari.bg.

Стабилността и сигурността на банковата институция е най-важният, открояващ се фактор, въз основа на който потребителите правят избор на банка, в която да вложат спестяванията си. Даннните от проведеното проучване сочат, че стабилност и сигурност на банката (43% избират тази опция) са с два пъти по-голямо значение, отколкото атрактивните лихвени нива (за 21% този фактор е най-важен, като значимост).

Резултатите от проведеното проучване сочат, че лихвата, която би ги накарала да държат спестяванията си в банка е над 2% годишно.

64 на сто от анкетираните избират банка, която предлага най-изгодни условия за финансиране на своите проекти. Това означава, че преди да пристъпят към избор на банка за получаване на финансиране, потребителите сравняват условията за получаване на такова, за да направят информиран избор.

Фиксираните лихви са на мода

С оглед на новините, че Европейската централна банка повиши на няколко пъти основната лихва и това ще рефлектира плавно върху лихвите и у нас, близо половината от анкетираните предпочитат фиксиран лихвен процент за период от 5 г., с цел да си гарантират известна прогнозируемост на разходите по изплащане на заемите за този период. Близо два пъти по-малко са онези, които биха поели риска лихвата да бъде с плаващ компонент, но при по-атрактивни от фиксираната лихва условия.

Очакванията за сравнително висока инфлация от 10-20% до края на годината

Очакванията за равнището на инфлационните процеси са изключително важни за нейното равнище, тъй като самите те могат значително да влияят върху нейните нива. Близо 60% от далите прогноза за равнището на инфлацията са с очаквания за инфлация в диапазона между 10% и 20%.

Данните от проучването сочат, че преобладаващата група не са взели мерки, свързани със защита на техните спестявания, защото не разполагат с възможност да спестяват/ инвестират (23%).

Инвестиционният портфейл – недвижими имоти

Инвестирането в недвижимо имущество е на първо място в структурата на инвестиционният портфейл, като инвестициите в този актив съставлява 37% от отговорилите. На следващо място се нареждат инвестициите в акции (14%), следвани от инвестициите в злато и други благородни метали (13%) и ETF’S и дялове на инвестиционни фондове (12%).

Средно на месец заделяме по 100 лв. за инвестиции

Както стана ясно по-рано в данните от проучването, анкетираните се въздържат от действия, свързани с инвестиране, поради липсата на възможност за това. Онези обаче, които разполагат със средства и спестявания заделят около 100 лв. месечно (1200 лв. годишно).

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *