Слънчевият рай Малта, една от най-малките страни

Слънчевият рай Малта, една от най-малките страни

Малта е островна държава, разположена върху архипелаг от седем острова в центъра на Средиземно море, южно от Италия, източно от Тунис и северно от Либия.
Най-голям е остров Малта, последван от Гозо. А между Малта и Гозо е един малък остров – Комино. Другите четири малтийски острови са необитаеми.

Малта е една от най-малките държави в света със своите само 316 кв. км.

Малта

Една от основните забележителности е старата столица Мдина, известна още като „Тихия град“ на Малта. Разположена е на върха на хълм, от който се вижда прекрасна гледка към съседните градове и морето. Мдина е магическо място, където съвременната епоха изглежда далеч. Живописният средновековен град има специален чар, намиращ се в затворения лабиринт на тесни, усукващи се улици и стари сгради.

Малта

Валета е столица на Малта, разположена на най-големия остров в държавата. Смята се за най-добре запазения средновековен град в Европа. Градът е построен върху хълм и уличките се катерят и слизат нагоре-надолу. Архитектурата на Валета е доста интересна и нетипична. Всички сгради са построени с бял камък с жълтеникав отенък, който се добива на острова и придава много екзотична визия. Старите къщи са много различни, благодарение на пъстрите балкони. Всяка сграда има поне няколко дървени балкона, боядисани в определен цвят, което създава невероятна атмосфера.

Градините “Барака” се разделят на Долни и Горни и предлагат панорамен изглед към Голямото пристанище, Форт Сант Анджело и Трите града. Първоначално градините са били частна собственост на италианските рицари и са затворени за посетители от непознати, така че по-рано градините са наричани още „Града на италианските рицари“. Градините отдавна са обществени, а Горна Барака е по-посещавана и предлага по-впечатляваща гледка, докато Долна Барака има по-малко посетители и може да мине за тайно местенце.

Малта

Гозо е вторият по големина остров в Малта, по-спокоен и по-зелен, там природата е по-дива и уникално красива. Едно от най-живописните градчета на о. Гозо е Марсафлорн със своя живописен залив и красивите рибарски къщички и пясъчни плажове.
Комино е малък остров, който се намира между Малта и Гозо, третият по големина на Малтийския архипелаг. Остров Комино е добре свързан с островите Гозо и Малта чрез редовна фериботна линия. Освен това до Комино пътуват редовно лодки от пристанищни градове на двата съседни острова.
Синята лагуна е най-впечатляващият плаж в Малта, намира се на остров Комино. Тюркоазените води, златистите камъни и невероятните скални образувания са едно от най-популярните места, които привличат стотици туристи на плажа всеки ден.

Бизнес и технологии Пътешествия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *