Schneider Electric започва изграждането на втория си завод в България

Schneider Electric започва изграждането на втория си завод в България

Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията, започва изграждането на втория си високотехнологичен завод в България.

На церемонията по Първа копка днес в Пловдив присъстваха Негово Превъзходителство г-н Жоел Мейер, посланик на Франция, г-н Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, г-н Мартин Гиков, заместник-министър на иновациите и растежа, г-жа Мила Ненова, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, г-н Владимир Темелков, заместник-кмет на гр. Пловдив с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики“, г-н Николай Стаматов, заместник-кмет на община Марица, г-н Йордан Дашев, кмет на с. Радиново, г-н Пламен Панчев, изпълнителен директор и основател на Тракия икономическа зона (ТИЗ), и още изтъкнати представители на местните власти, бизнес и браншови организации и партньори на Schneider Electric.

„В началото на месеца получихме статуетката „Инвеститор на годината“ и това е признание не само за Schneider Electric, но и за партньорството, което успяхме да постигнем с българската държава с намерението да построим изцяло нов завод. Като първа стъпка стартираме с фабрика от 8 300 декара. Самата площ тук, която е закупена от Schneider Electric България, е 100 декара с намерение да растем до максимална степен в следващите 10 години“, сподели Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив, по време на церемонията. „Приоритет на Schneider Electric оттук нататък е, че корпорацията определя България като изключително стратегическа единица и предизвикателството пред нас е да поддържаме бизнеса тук, в Тракия икономическа зона, и да растем с увеличение на нашето продуктово портфолио и на пазара от гледна точка на крайни продукти и дестинации, до които доставяме“, допълни още той.

Инвестицията за изграждането на новия завод на Schneider Electric в Пловдив възлиза на 107 млн. лв. В него ще се асемблират, тестват и опаковат автоматични прекъсвачи и други електропродукти за ниско напрежение.

„Schneider Elextric е не само пример за инвестициите, които прави, и за създаването на нови работни места. Компанията е водеща сила в иновациите, които увеличават продуктивността и насочват усилията към ефективно използване на енергията и постигане на нулеви въглеродни емисии. Искам да поздравя Schneider Electric за техния нов проект и да благодаря на българските институции за това, че го подкрепиха”, посочи Негово Превъзходителство Жоел Мейер, посланик на Франция.

Целта на компанията е създаването на високотехнологично индустриално съоръжение от най-съвременен тип. Основният стремеж на инженерния екип на Schneider Electric e новото предприятие да покрие глобалните вътрешни стандарти на компанията за Advanced Smart Factory, както и да получи златен LEED сертификат за изграждането на самата сграда. Всичко това ще удостовери постигането на много ниски емисии, включително при вложените строителни материали, както и високи нива на енергийна и производствена ефективност.

„Бих искал да поздравя Schneider Electric с решението да инвестира и построи новия си завод в България“, каза г-н Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията. „Радвам се, че през последните години са вложени значителни усилия не само от местния екип на Schneider, но и от колегите ми от Българската агенция за инвестиции, и бих казал, че те са едни от основните виновници от страна на държавата този проект да се случи“, допълни още той.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *