Рекордни 66 милиона лева инвестиции в бирената индустрия у нас

Рекордни 66 милиона лева инвестиции в бирената индустрия у нас

Рекордните 66 000 000 лева достигнаха капиталовите инвестиции в пивоварния бранш у нас за 2022 г. Повечето от тях са за зелени нововъведения и оборудване, отчитат от Съюза на пивоварите в България (СПБ) в доклада си за изминалата година.

От браншовата организация коментират още, че бирената индустрия се отличава със силна конкурентоспособност и динамично развитие. И през 2022 година секторът отчита сериозен принос за икономиката на страната. Производството и продажбите на бира в България осигуряват работна заетост за близо 25 000 души, а пивоварният бранш генерира над 350 милиона лева приходи за националния бюджет.

Членуващите в СПБ седем бирени компании общо произвеждат 99% от пивото в страната. Това означава, че почти всяка изпита у нас бира е дело на българските пивовари. През 2022 г. обемът на бирения пазар е 5 230 000 хектолитра и бележи ръст спрямо 2021 г.

В производственото портфолио ежегодно има динамика, като през миналата година в страната вече се произвеждат над 200 различни марки и асортимента бира. От тях през 2022 г. членовете на СПБ са пуснали на пазара близо 30 нови продуктови предложения пиво, което не се е случвало през последните 10 години.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *