Проучване на GLAMI: Най-популярните брандове, цветове и тенденци

Проучване на GLAMI: Най-популярните брандове, цветове и тенденци

2022 година даде нов живот на официалното облекло – проучването на GLAMI показва кои са най-популярните брандове, цветове и тенденции след две години изолация.

Въпреки че след 2 години на пандемия и ограничения, модната индустрия се завръща успешно към нормалното си състояние, интересът на модните любители бе цялостно променен. По време на пандемичната обстановка, българските потребители предимно пазаруваха спортни дрехи и обувки. Сега обаче, когато светът се завръща към нормалния начин на живот, продажбите на официално облекло започват да нарастват значително. Уникалната модна платформа GLAMI споделя интересни факти и данни за това как се е изменил модният вкус на българина, какви дрехи избира и как и за какви поводи ги комбинира.

Животът никога няма да бъде същият

Проучването на GLAMI показва ръст от 91% на продажбите на дамски лоуфъри и мокасини и паралелно с +79% закупени чифтове кецове. Комбинацията на блейзърите с тениски, спортни панталони (+39% продажби) и ежедневни обувки е сред най-популярните тенденции, забелязани на българския пазар.

Кои са цветовете на 2022 г. ?

Според проучване на GLAMI ярките цветове са все по-предпочитани от българските потребители и лека-полека започват да изместват неутралната гама от гардероба на дамите.

Оранжевото набира преднина в надпреварата за най-популярен цвят. След 2-годишната изолация и рестрикции, оранжевото стана основен символ на оптимизъм и чувство за щастие. Въпреки че не е най-очевидният избор, то може да бъде истински стилно, ако бъде стилизирано правилно. Лилавото също е сред фаворитите по избор на българите. По-конкретно, един конкретен нюанс – Veri Peri, който беше определен за цвят на годината през 2022 г. от Pantone. Интересен факт е, че лилавият цвят е едновременно иновативен и успокояващ, като присъства основно във видеоигрите.

Въпреки многобройните си нюанси, зеленото печели своята популярност с един конкретен свой вариант – Bottega green.

Кои са 5-те любими продукта на българина и топ 3-те най-предпочитани марки?

Дори и по време на локдаун и пандемия, най-желаните артикули за българския потребител са в категорията дамски рокли. Това сочат данни от проучване на GLAMI, проведено за дадения период. Интересен факт е, че повечето от тях спокойно биха могли да бъдат носени на различни събития като сватби и кръщенета. Проучване на модната платформа за 2022 г. потвърждава, че най-популярният продукт сред жените по отношение на кликове е роклята с флорални мотиви.

Въпреки, че за последните няколко години спортният стил беше най-популярният, категория „кецове“ е доминираща в предпочитанията на българина и за 2022 г., като 5 от топ 10 на най-харесвани продукти са маратонките. Най-популярният модел за всеки пол и възраст е Adidas Runfalcon.

Спортните марки са сред най-популярните на българския пазар. Сред топ 3 фаворитите на потребителите се нареждат Nike, Guess и Adidas, следвани от Liu Jo, Puma и Hugo Boss. Техните продукти бяха харесвани и добавени в списъците с желания на българите за изминалата година.

Сред най-търсените продукти на 2022 година е и банският на Agent Provocateur.

Какво е SMARTORIAL?

И един любопитен факт – търсенето на думата „smartorial“ в Google се е увеличило повече от два пъти през 2022 г. За тези от вас, които все още не са запознати с термина, той идва от италианския лейбъл „Canali“, който определя Smartorial като комбинация от желанието за носене на “спокойни” дрехи и желанието да се обличаш по изискан начин. А дали това ще бъде трендът за 2023?

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *