Празна е стаята на удоволствието: Нова премиера на Emergency Theater

Празна е стаята на удоволствието: Нова премиера на Emergency Theater

Най-новото театрално представление на артистичния колектив “Emergency Theater” носи заглавието „Празна е стаята на удоволствието“ и премиерата му ще се състои на 22 ноември от 19:00 часа в РЦСИ „Топлоцентрала“. „С този проект искаме да изговорим публично неизреченото, да мислим и променяме непоносимото“ – споделят авторите.
Именно острото усещане за спешна нужда от намеса, която да облекчава симптомите в наболелите зони на съвремието ни чрез сценични средства, обединява 8 професионалисти с много различен опит и път като Юлиана Сайска (актриса, режисьор и психодрама терапевт), Цвета Софрониева (писател, драматург и физик), Елена Димитрова (актриса и режисьор), Яна Мороз (антрополог и артист), Елица Алексиева (композитор и музикант), Велислав Павлов (актьор), Ралица Тонева (сценограф) и Теодор Котов (психодрама терапевт и артист) в колектива “Emergency Theater”.
Докато в медицината Спешното отделение (“Emergency Room”) е пространството за животоспасяващи интервенции, в театралния свят “Emergency Theater” предлагат своята грижовна хирургична намеса и лечение на дълбоките рани, които съвременната реалност на воини, надвиснала екологична катастрофа, ускорен до пръсване пулс на ежедневието и безкраен ритъм на тревожност неусетно, но мощно нанася на всеки.
„Празна е стаята на удоволствието“ е втората част от трилогията на “Emergency Theater”, започнала с представлението „Сцени на разсъмване“, в която екипът се впуска в сценично изследване на различни аспектите на празнотата, които се оказват като „гилотина“ за желаното удоволствие. Този път фокусът пада върху един много интимен контекст. Представлението е изградено по документални фрагменти и авторски текстове на екипа, а на сцената ще видим Юлиана Сайска, Яна Мороз, Елица Алексиева, Елена Димитрова, Велислав Павлов и Нино Гомес.
Следващите възможности да гледате „Празна е стаята на удоволствието“ са на 12 и 28 декември. На 30 ноември пък представлението „Сцени на разсъмване“ ще се играе с английски субтитри. До края на годината то може да го гледате още и на 11 декември. Трилогията ще завърши с пърформанса „Цената на човека“, с който “Emergency Theater” изследва териториите и политизирането на човешкото битие и разглежда човешката ситуация в диалог със световната такава.
Представлението „Празна е стаята на удоволствието“ е реализирано с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Разпространението на представлението, като част от трилогията „Final Countdown – човешкото по време на имплозия“, се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации 2022”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *