Поколението Z: Изпълнителни директори няма да имат нужда от университетска диплома

Поколението Z: Изпълнителни директори няма да имат нужда от университетска диплома

Над половината от поколението Z смятат, че бъдещите изпълнителни директори няма да имат нужда от университетска диплома.

Меките умения са много по-важни за изпълнителните директори в сравнение с техните знания в дадена област. Едновременно с това намалява тежестта на дипломата за висше образование. Това са част от изводите в специалното проучване #CtheFuture на световния лидер в областта на HR решенията Adecco Group, което се провежда за трета поредна година. В него участват 1 685 души от целия свят, представители на поколението Z, като голяма част от тях са взели участие в традиционната инициатива на Adecco Group – CEO for One Month. 76% от участниците в проучването са на възраст между 18 и 30 години. Над 50% от респондентите са жени, 30% от анкетираните са записани в редовна форма на обучение, а 23% от тях са заети на пълен работен ден. Проучването изследва какви умения и качества ще трябва да притежават бъдещите лидери на ръководни постове, за да управляват ефективно в новата работна реалност, както и какви ще бъдат най-големите им предизвикателства.
На база на анализа експертите от Adecco Group са очертали 7 тенденции, които поколението Z идентифицира като бъдещето на работния свят.

 1. Меките умения стават критично важни
  През 2019 г. 69% от анкетираните в същото проучване споделиха, че меките умения (soft skills) са по-важни от твърдите (hard skills) за бъдещите изпълнителни директори. Три години по-късно промяната на парадигмата е съвсем ясна. Най-новото проучване разкрива, че 82% от респондентите смятат, че меките умения са много по-важни за бъдещите лидери.
 2. Екипното лидерство е най-нужното меко умение
  Докато комуникацията, критичното мислене и емоционалната интелигентност се нареждат високо в списъка на основните меки умения, младите лидери недвусмислено класират управлението на хора и екипното лидерство като най-важното умение, което бъдещите лидери трябва да притежават.
 3. Висшето образование губи силата си
  Въпреки че висшето образование все още има стойност, нараства тенденция предимството на опита да тежи повече от степените на образование при оценката на доброто лидерство. Тази година 54% от анкетираните споделят, че не вярват, че бъдещите изпълнителни директори ще имат нужда от университетски дипломи, в сравнение с 49% миналата година.
 4. Нови таланти стъпват на стабилен пазар на труда
  Дори докато световната пандемия бушува, новите търсещи работа намериха много възможности за достъп до нова или първа работа. През 2022 г. почти две трети от участниците в проучването #CtheFuture декларират, че са успели да потърсят нови възможности за работа. Миналата година само 50% са се съгласили с това твърдение.
  Това показва, че компаниите вече са се адаптирали към новия модел на работа и са станали доста по-гъмкави при привличането на таланти.
 5. Гъвкавото работно време се превръща в правило, а не в изключение
  Пандемията промени всеки аспект от живота ни, но никъде не беше по-осезаема промяната, отколкото в изразеното ни желание за по-добър баланс между професионалния и личния живот. В настоящото проучване 85% от респондентите класират гъвкавото работно време като желателно/много желателно, докато само 30% подкрепят традиционните модели от 9 до 5 часа. Мнозина посочват, че срочните договори все още са желателни, но гъвкавостта да избират работното си време в рамките на тези гъвкави договори е още по-важна.
 6. Мениджърите ръководят и управляват ефективно отдалечени екипи
  С хибридния модел на дистанционна работа по-младите поколения търсят лидери, които могат ефективно да ръководят и управляват отдалечени екипи.
  На въпрос дали настоящите мениджъри и главни изпълнителни директори се справят с тази дейност, 60% от анкетираните отговорят с „да“ в миналогодишното проучване. Тази година този брой се повишава до 67%, което е ясна индикация, че лидерите развиват добре своите набори от умения.
 7. Запазването на доброто психичното здраве е най-голямото предизвикателство
  Освен, че промени моделите на работа, глобалната пандемия накара хората да направят своята преоценка и да поставят благополучието като основен свой приоритет.
  На въпрос за най-големите опасения относно бъдещето на работата, 20% от поколението Z поставят на първо място психичното си здраве. „Достъпът до света на труда“ и „равенството в заплащането“ са съответно на 2-ро и 3-то място като най-важните въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *