Плевнелиев: ЕС е най-добрият философски и напредничав проект за мир

Плевнелиев: ЕС е най-добрият философски и напредничав проект за мир

„Когато станах президент, от сърцето си, от първото си обръщение заявих, че ЕС и НАТО не е външна политика, а моето семейство. Затова каквото и да правим важното е семейството да стане по-силно.“ каза Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017) по време Софийския икономически форум IV, който се организира в „София хотел Балкан“.

По думите му ЕС не е просто проект, който да включи държавите в един общ пазар, а най-добрият философски и напредничав проект за мир. Каквото и да правим, искаме повече мир на Балканите и в Европа, а това е фундаментът на мира, каза още той.

Винаги съм се противопоставял на тези които нарушават правилата, каза още президентът Плевнелиев. Той посочи, че след 2017 година България се е приближила до банковия съюз, разработила е нова програма за ингегриране на западните Балкани и големи инфрастурктурни проекти. Даде за пример, че 12 пъти се увеличил търговския обмен с Румъния.

Ако България води неопределена политика, това няма да свърши работа. Нашата позиция трябва да е ясна спрямо Русия и Украйна, каза още президентът Росен Плевнелиев. Моят съвет ще бъде – подпишете декларацията за европейско членство на Украйна в НАТО и ЕС, каза още той. Така според него ще покаже, че България е лидер в региона.

„Аз съм най-отскоро в България като дипломат, но смятам за важно да обсъждаме темата за нашествието на Русия в Украйна“, каза посланикът на САЩ в България Кенет Мъртън.

От гледна точка на САЩ, това има влияние върху всички нас, беше и момент на пробуждане, каза той. Той подчерта колко важно е върховенството на закона и свободата.

Всички сме наясно какво е заложено на карта, каза Мъртън. „Никога не съм мислел, че ще станем свидетели на война в Европа след 90-те години. Смятаме, че имаме партньори, приятели и съюзници в България. Ще се радваме трансатлантически ориентирана България, която да играе още по-голяма роля, не само в Европа“, каза още посланикът.

Посланикът на Германия в България Ирене Мария Планг подчерта предизвикателната среда, в която се намира Европа и каза, че днес е още по-важно да се сближим както в ЕС, така и в НАТО.

„Това е много важно геополитическо решение, затова Германия подкрепя стремежите на България да се присъедини към Шенген. Когато разговарям с германски инвеститори, те имат намерение да засилят присъствието си в България“, каза още Ирене Мария Планг.

„Тъй като говорим за сигурност, бих искала да подчертая един риск, по чиято линия трябва да предприемем действие с нашите европейски и американски приятели – а именно – дезинформацията и всичко, което тече от социалните медии“, каза още посланикът на Германия. По думите й има засилена руска пропаганда, не само в България, но и в съседните държави, на което трябва да се противодейства.

Според посланика на Австрия в България Андрея Икич-Бьом руската агресия в Украйна не може да бъде оправдана по никакъв начин. „Затова ние изразяваме нашата солидарност с народа в Украйна“, каза тя. По думите й България е важен играч в региона. „След руската атака срещу Украйна ние се обединихме, станахме по-слини, по-гъвкави, по-устойчиви. Успяхме, и благодарение на България, защото останахме обединени“, каза тя.

„Ние сме горди от нашето единство. По този начин ЕС показа, че е не само икономическа сила, а и сила, която защитава своите ценности“, смята Андрея Икич-Бьом.

„Ние трябва твърдо да бъдем на позицията, че Русия нарушава човешките права, но трябва да бъдем и реалисти. Тя продължава да разпространява дезинформаията, затова е важно да се подхождаме внимателно и България може да изиграе важна насока“, каза още тя.

България показва как една средна по големина държава може да изиграе ключова роля – не само за своите доставки, но и за тези извън нея – по отношение на енергийната политика, подчерта още Андрея Икич-Бьом.

Руската агресия срещу Украйна става все по-опасна, ежедневно, каза посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук. Според нея руската война показва, че агресорът няма ограничения в своето варварство и е готов да унищожи Украйна.

„Светът беше шокиран от взрива на стената на Каховския язовир. Все още няма доказателства какво се е случило. В Запорожието също наблюдаваме следващи терористични атаки“, каза Илашчук.

По думите й руснаците нарушават не само международното право, но и предприемат стъпки, които са срещу здравия разум.

От 2014 г. Путин манипулира руинаците относно външни проблеми в Украйна. Тази власт може да съществува само чрез война, зверства и кражби, каза още тя. По думите й геноцидът не се свежда само срещу разрушаването на мирни селища. Тя посочи, че общият брой бежанци до момента е 8,2 милиона.

Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *