Организацията за икономическо сътрудничество и развитие с глобален доклад за пръв път от България

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие с глобален доклад за пръв път от България

България ще е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) на 26 април, когато ще се анонсират резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишните ученици от цял свят. Въпреки че страната ни все още не е пълноправен член на Организацията, България е избрана като страна-домакин за представяне на първо по рода си международно проучване. Събитието, под надслов “Овластяваме новото поколение”, ще отбележи международното представяне на изследването на ОИСР “Социални и емоционални умения за по-добър живот”, касаещо проведеното през 2023 г. изследване на социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици. Проучването е осъществено в над двадесет държави от четири континента, а Фондация „Лъчезар Цоцорков“ обезпечава включването на България в него.
За представянето на доклада в България ще пристигнат международно признати експерти, както и официални представители на държавите участвали в него. Сред тях са проф. Шлайхер, директор на образователния департамент на ОИСР, г-жа Йоахана Лаисаари, зам.-кмет по образованието на Хелзинки, Финландия, г-н Шалейндра Шарма, съветник по образованието в Индия, г-жа Ракел Tейшейра, секретар по образованието от Бразилия, д-р Стефани Джоунс, директор„Социално-емоционални умения” към университет „Харвард”, д-р Алия А. Самюел, президент на института CASEL, САЩ, първата дама на Украйна Олена Зеленска и др.
Представянето ще бъде излъчено на живо в над 20 държави – членки на ОИСР, взели участие в проучването.
Какво изследва първият по рода си международен доклад на ОИСР?
В проучването на ОИСР ще бъдат представени изводи по 5 ключови области от социално-емоционалното развитие на учениците: прогресивност (оpen-mindedness), отговорност (task performance), свързаност (engaging with others), сътрудничество (collaboration) и самообладание (emotional regulation), които имат директна връзка с академичния и житейския успех на българските ученици. С оглед на поддържаните ниски образователни резултати, засечени от PISA и националното външно оценяване, социално-емоционалното образование предлага потенциално решение и подход, който да обърне негативната тенденция.
Подробна информация за програмата на събитието, което се реализира от Фондация “Лъчезар Цоцорков” в партньорство с Министерство на образованието и науката на Република България, и за участниците в него, може да бъде намерена на https://sel.bg/ oecdedu, а докладът ще бъде публикуван на 26 април, в деня на събитието. За разлика от PISA, целта на проучването не е да сравнява образователни постижения на ученици от различни държави, а да даде поглед върху уменията, които благоприятстват повишаването на постиженията и реализацията в живота.
Бизнес и технологии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *