Виртуален гид разкрива непознатите съкровища на София

Виртуален гид разкрива непознатите съкровища на София

„Виртуален тур – непозната София“ популяризира идеята за преоткриване на София и нейните малко познати исторически, архитектурни, културни и художествени паметници и забележителности.

Знаете ли къде се намира гробът на народния поет и писател Иван Вазов? Не е нито в близост до неговия паметник, нито в двора на къща-музей в столицата, където е живял и починал авторът на „Под Игото“. Мястото, където е погребан дядо Вазов, се намира в центъра на столицата, в градинката зад църквата „Света София“.

Витошката морена на гроба на Иван Вазов

Монументът представлява голям витошки камък, специално донесен от Витошките морени. Точните му координати, както и тези на още куп изключително интересни, но малко познати съкровища на града, са събрани в нов виртуален гид в интернет на адрес unknown-sofia.com.

Сред тях са наблюдателната кула зад Военния клуб, обсерваторията в Борисовата градина, гробницата на Хонорий, най-старото дърво в София, царската градина, къщи-музеи, и още, и още.

Основната астрономическа точка на държавната триангулация на България –
жълтата осмоъгълна кула от 1920 г. зад Военния клуб
Гробницата на Хонорий е част от подземния археологически музей под базиликата „Св. София“

Изградени са сайт и мобилно приложение, които предоставят възможност на гражданите и посетителите на София да споделят информация и отзиви за забележителностите. По този начин ще се подпомогне процесът по популяризиране на туристическите маршрути в града и местните културно-исторически и туристически забележителности.

Проектът „Виртуален тур – непозната София“ е реализиран с финансовата подкрепа на Столична община – Програма „Европа“ 2021.

Кристиан Иванов

София, снимка Руслан Йорданов

Източник: Bgtourism.bg

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *