Най-престижният конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“ събира народни певци в Севлиево

Най-престижният конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“ събира народни певци в Севлиево

След няколко годишно прекъсване конкурсът ще се проведе отново в Севлиево на 11 и 12 юни 2022 г.

Най-престижният конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“ ще събере изпълнители на автентични и обработени народни песни на 11 и 12 юни в Севлиево.

Най-престижният конкурс за северняшка песен „Море песен екна…“ събира народни певци в Севлиево


След няколко годишно прекъсване конкурсът се завръща, а амбициите на организаторите са престижният форум да се превърне в атрактивно и популярно събитие, което да привлече интереса на талантливи певци и на публика от цяла България, която в продължение на два дни да се забавлява техните изпълнения.

Регламентът на конкурса предвижда участниците да изпълняват задължително две песни от Северняшката фолклорна област – бавна и бърза. Могат да се включат индивидуални изпълнители и групи, които ще бъдат оценявани в няколко възрастови групи. В журито тази година са авторитетни професионалисти в областта на българския фолклор: Даниел Спасов – изпълнителен продуцент и популярен водещ в БНТ, фолклорист и певец; Цвети Радева – популярен водещ в БНР, етномузиколог и член на жури в рдица престижни конкурси; Александър Александров-Алекс – певец, музикален журналист, водещ; Милчо Георгиев – фолклорист; Веско Самуилов – музикант, един от инициаторите за създаването на конкурса „Море песен екна…“.

Участниците ще се конкурират за атрактивни парични и предметни награди, златни, сребърни и бронзови медали, грамоти, плакети, награда на Кмета, на НЧ „Развитие-1870” и награда на бизнеса.

Заявки за участие се приемат до 30 май 2022 г. през сайта www.myfestivals.bg или на имейл morepesenekna@abv.bg.

Извън конкурсната част тази година организаторите предвиждат атрактивна програма, в която ще се включат популярни изпълнители на северняшка музика от Севлиевския край и от цяла България. Сред участниците ще се изявят и членовете на журито Даниел Спасов и Александър Александров-Алекс.

Целта на конкурса е да привлече интереса на изпълнители и публика от цяла България към атрактивната музика от Северна България и да се превърне в акцент в културната програма в Община Севлиево.

Конкурсът е възобновен е през 2014 г. в чест на 100 годишнината от рождението на популярния певец и събирач на северняшки песни, роден в Севлиево, Борис Машалов. От тогава до днес в конкурса са взели участие стотици изпълнители от цялата страна.
Организатори са Община Севлиево и Продуцентска къща „ЕНИ филм“. Събитието е под патронажа на Министерство на културата и е включено в годишния календар на Министерство на културата.
Медийни партньори са: БНР, БНТ, „Минаха години“, Продуцентнка къща „ЕНИ филм.“

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *