На 3 април: Мистерия от гласове и струни в София след Венеция

На 3 април: Мистерия от гласове и струни в София след Венеция

Мистерия от гласове и струни. Така можем да назовем чудото, което сътворява на сцената световноизвестният български женски хор „Мистерията на българските гласове“ съвместно с Quarto квартет с новите специално написани за тях композиции на маестро Георги Андреев.

Този  смел експеримент да се съберат в едно „гласове и струни“ беше аплодиран още при първото си изпълнение пред публика в зала България през юни миналата година в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“. Но все пак всички замесени в това музикално съзаклятие, по стар български обичай държаха да проверят как се посреща „експериментът“ им от публиката извън нашите предели. Реакцията на публиката по време на концертите в Белуно и Венеция, Италия, в началото на февруари 2024 г., потвърди, че са на прав път. Изпълнителите споделят, че въпреки необичайната на пръв поглед комбинация, концертите предизвикват буря от аплодисменти, извикани са два пъти на бис, а публиката напуска залата видимо развълнувана и просълзена, споделяйки, че музиката дълбоко ги е докоснала и че това е „музика от космоса“.

По молба на местните организатори и като жест към венецианската публика, хористките и музикантите излизат за бис на сцената на историческия Театър Малибран във Венеция с характерните за протичащия в града Карнавал маски, което предизвика бурни овации и множество споделения в социалните мрежи.

Но какво ще усетим ние от това, ако не се потопим сами в този  музикален празник за душата. А той ще бъде на 3 април, 2024 г., в зала България в София.

Бизнес и технологии Култура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *